Így látják az érintettek

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 27. 08:11

Dr. Vadász Péter, az MGYOSZ alelnöke a felmérés eredményei alapján két fontos elemre hívta fel a figyelmet:

„A félelem a szakemberhiánytól túl nagy mértékben változott a múlt évhez képest, ha nem a PwC készítette volna a felmérést, azt mondanám, ellenőrizni kellene az adatokat. Mindenképpen nagy figyelmet kell erre a problémára fordítani. A szakképzést és a felsőoktatást olyan formában kell átalakítani, amely a vállalatok számára releváns tudás megszerzésére ad módot a fiataloknak. Történtek változások ebben a kérdésben, de még mindig nem a piachoz igazodik az oktatás.

Az innovációra költött összeg Magyarországon szégyenteljesen alacsony, az elmúlt években 1 százalék körül mozgott a GDP-hez képest. Ezt a kormányzat 2020-ra szeretné 1,8 százalék környékére feltornászni.”

Szabó György, a MOSZ elnöke véleménye szerint egy ország versenyképességének legmeghatározóbb mérőfoka, hogy a gazdaság szereplői mennyire képesek együttműködni:

„A magyar vezetők bizonytalan gazdasági környezetben dolgoznak, sokszor emberfeletti szakmai teljesítményt nyújtanak. Azt szokták mondani, aki Magyarországon megállja a helyét, az a világ bármely pontján el tud vezetni egy vállalatot. Ezért fontos a cégvezetők, a tulajdonosok és az állam közti korrekt együttműködés. A felmérés is azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, de lemaradásunk a régióban egyértelmű. Pozitív változásnak látom továbbá, hogy a cégek a versenytársakkal és a tudományos világgal egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak. Ha a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetünk a partnerségi kapcsolatok kialakítására, a fejlődés fel fog gyorsulni.”

Kapcsolódó cikkeink