NÉBIH: Így válassz görögdinnyét!
Összegyűjtötte a NÉBIH, mire érdemes odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor – írja az origo.
A görögdinnye érettségének a megállapítása bár igényel némi szakértelmet, de nem a vásárlás során, hanem elsősorban a dinnyetermelő betakarítási tervezése során. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a leszedési időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyanígy lepottyannak).
Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.
A NÉBIH végezetül szolgál pár tanáccsal a görögdinnyét vásárlók számára is.
Alapkövetelmény, hogy a dinnye tiszta legyen.
A dinnyén látható hosszirányú karcolás nem hiba, a szedőket segíti.
Enyhe jégverés nyomai, melyek apró, száradt benoymódások, nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.
A megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye már nem ideális a fogyasztásra. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
Ne együk meg a dinnyét, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Ezek kerek barna foltokként látszanak a dinnyehéjon.
A nyugat-európai piacokon különösen keresett a magnélkülinek nevezett, valójában magszegény görögdinnye, de emellett igazi különlegesség a japán szögletes görögdinnye is, amit formába növesztéssel érnek el. (origo, Nebih.gov.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: több mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni tavaly
Több mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni tavaly…
Tovább olvasom >A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül…
Tovább olvasom >Mindent az EUDR-ről – tematikus oldal indult a Nébih weboldalán az erdőirtásmentes termékek felügyeletéről
Az erdőirtásmentes termékek forgalmazására (EUDR) vonatkozó uniós szabályok 2025. év…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >