NÉBIH: Így válassz görögdinnyét!
Összegyűjtötte a NÉBIH, mire érdemes odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor – írja az origo.
A görögdinnye érettségének a megállapítása bár igényel némi szakértelmet, de nem a vásárlás során, hanem elsősorban a dinnyetermelő betakarítási tervezése során. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a leszedési időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyanígy lepottyannak).
Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.
A NÉBIH végezetül szolgál pár tanáccsal a görögdinnyét vásárlók számára is.
Alapkövetelmény, hogy a dinnye tiszta legyen.
A dinnyén látható hosszirányú karcolás nem hiba, a szedőket segíti.
Enyhe jégverés nyomai, melyek apró, száradt benoymódások, nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.
A megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye már nem ideális a fogyasztásra. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
Ne együk meg a dinnyét, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Ezek kerek barna foltokként látszanak a dinnyehéjon.
A nyugat-európai piacokon különösen keresett a magnélkülinek nevezett, valójában magszegény görögdinnye, de emellett igazi különlegesség a japán szögletes görögdinnye is, amit formába növesztéssel érnek el. (origo, Nebih.gov.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Újra megjelent a madárinfluenza Csongrád-Csanád vármegyében
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Csongrád-Csanád vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Egyre több környező országban romlik az ASP helyzet
Az utóbbi hetekben a magyar határhoz közel lévő Temes vármegyében…
Tovább olvasom >Nébih: a hatóságok a legkisebb járványügyi kockázattal járó ártalmatlanítási megoldást alkalmazzák a ragadós száj-és körömfájás kezelése során
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a helyi állategészségügyi hatóságok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >