NÉBIH: Így válassz görögdinnyét!
Összegyűjtötte a NÉBIH, mire érdemes odafigyelni a görögdinnye megvásárlásakor – írja az origo.
A görögdinnye érettségének a megállapítása bár igényel némi szakértelmet, de nem a vásárlás során, hanem elsősorban a dinnyetermelő betakarítási tervezése során. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a leszedési időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye, vagy még szüksége van egy kicsi hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan az ún. biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, az érettség szintjére kóstolás nélkül is lehet következtetni bizonyos jelekből.
Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ennek megfelelően a kocsány kezd száradni, barnulni (a fán termő gyümölcsök ugyanígy lepottyannak).
Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Az ütögetésre jelentkező kongó hang nem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye megérett, sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez az információ leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelnünk kell, hogy kiszűrjük a túlérett, belül löttyedt dinnyéket.
A jó görögdinnye megvásárlása tehát nem kis mértékben a szerencsén is múlik, de az előzőekben említettek mellett az sem baj, ha van egy megbízható zöldségesünk, aki tudja, kitől kell hozni az árut ahhoz, hogy a vevők elégedettek legyenek.
A NÉBIH végezetül szolgál pár tanáccsal a görögdinnyét vásárlók számára is.
Alapkövetelmény, hogy a dinnye tiszta legyen.
A dinnyén látható hosszirányú karcolás nem hiba, a szedőket segíti.
Enyhe jégverés nyomai, melyek apró, száradt benoymódások, nem befolyásolják a gyümölcs minőségét.
A megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye már nem ideális a fogyasztásra. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
Ne együk meg a dinnyét, ha baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Ezek kerek barna foltokként látszanak a dinnyehéjon.
A nyugat-európai piacokon különösen keresett a magnélkülinek nevezett, valójában magszegény görögdinnye, de emellett igazi különlegesség a japán szögletes görögdinnye is, amit formába növesztéssel érnek el. (origo, Nebih.gov.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Újra lendületben a magyar dinnye: nőtt a termőterület, erősödik az export
Bár a boltok polcain már megjelentek az idei nyár első…
Tovább olvasom >Nagy István: jó minőségű dinnyével indul a magyar dinnyeszezon
A tavalyihoz képest a dinnyeimport mennyisége 51 százalékkal csökkent, ami…
Tovább olvasom >A Lidl és az Agrárminisztérium bejelentette: indul a hazai dinnyeszezon
Megérkezett az első, magyar beszállítóktól származó görögdinnye szállítmány a Lidl…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >