Így kaphatnak nagyobb hangsúlyt a növények az étrendünkben
Az ideális étrend változatos, és magában foglal megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Ezeken belül az állati eredetű alapanyagok is fontos részei táplálkozásunknak, de testünknek változatosságot és a környezetnek megkönnyebbülést jelent, ha alkalmanként ezeket növényi alapú élelmiszerekre cseréljük. Az alábbi cikk összefoglalja, miért fontos az állati eredetű összetevőkben (is) fellelhető fehérje és hogyan lehet pótolni azt, illetve mire figyeljünk a kiegyensúlyozott étrend kialakításánál.
Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt hús- és tejtermékfogyasztás miatt tartott állatok környezetvédelmi lábnyoma jelentős terhet ró a bolygónkra. Közben viszont a fehérje nélkülözhetetlen az izmaink, csontjaink építő és regeneráló folyamataihoz és immunrendszerünk normál működéséhez. Ha az állati eredetű fehérjékről való teljes lemondás talán túlzás, de az elfogyasztott hús mennyiségének csökkentése megfontolandó – a legjobb a különböző eredetű fehérjék kombinált fogyasztása. Az ideális heti menü összetevői között változatosan szerepelnek a fehérjékben gazdag élelmiszerek, például a tojás, túró, hús és legalább kétszer hal.
Emellett fontos, hogy minden nap fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg előnyben részesítve az adott idénynövényeket – a tél beköszöntével érdemes sok céklát, pasztinákat, sárgarépát, sóskát, fejes káposztát, zellert, csicsókát, fekete retket, karalábét és karfiolt, kínai kelt, sütőtököt, valamint almát, birsalmát, körtét, szőlőt, és kökényt enni. Továbbá a teljes értékű gabonák, illetve az olajos magvak (a mogyoró-, valamint diófélék) is értékes anyagokkal, többek közt vitaminokkal és nyomelemekkel, rostokkal látják el testünket. A szójababot, valamint a mandulát és a zabot például növényi ital formájában folyadékként is fogyaszthatunk. A szójaital ráadásul hozzájárul a fehérjebevitelhez is. Az AdeZ termékcsalád ízletes alternatívákat kínál a növényi alapú táplálkozás híveinek a szóján túl, többek között mandula-, kókusz- és zab alapú italaival is.
A 100 százalékban növényi alapú, hozzáadott cukor nélkül készülő AdeZ italok jó alternatívát jelentenek étrendünk színesítésére és a növényi alapú étrend kialakítására, valamint színesítésére is. Kaphatók mandula- vagy kókusz- vagy rizs- vagy szójaitalt tartalmazó, 800 milliliteres kiszerelésben, illetve elérhetők a 250 milliliteres, mangót és maracuját plusz hozzáadott E-vitamint tartalmazó mandulaital, az ugyanekkora, banános, eperleves, hozzáadott magnéziumot tartalmazó zabital, valamint a szintén negyedliteres kiszerelésű kókuszital gyümölcslevekkel, édesítőszerrel és B-vitaminokkal is.
Akármilyen életmódot válasszunk is, az biztos, hogy a kiegyensúlyozott, változatos étrend elengedhetetlen a jó közérzethez és teljesítőképességhez, valamint egészségünk megőrzéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Karácsony újragondolva: Fenntartható és egészséges ünnepi menük
Az ünnepi időszak közeledtével a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ)…
Tovább olvasom >A MIND étrend az agy egészségéért – egy egyre nagyobb figyelmet kapó táplálkozási irányzat
Az elmúlt évtizedek során egyre nagyobb figyelmet kapott a demencia…
Tovább olvasom >Egészséges táplálkozás, fenntartható termelés
A Kék Fehér Szív egy olyan civil szervezet, amely összegyűjti…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >95 millió forint segítség másfél hónap alatt a Tesco munkatársaitól és vásárlóitól a rászorulóknak
95 millió forinttal támogatja az ország legnagyobb adománygyűjtő csapata az…
Tovább olvasom >