Egyre népszerűbb a görög szarvasgomba
A szarvasgombák piacát az olasz és francia termékek uralják, ám ezek ára az utóbbi időben az egekbe ugrott. Így hát a legjobbkor érkezett az Eklekto, amely már tavaly elkezdte vizsgálni a görög erdőket, fehhér szarvasgomba után kutatva. Ráadásul a világ szarvasgomba piacának 70 százalékát uraló Urbani is felfigyelt az országban zajló változásokra – olvasható az origo-n.
„Ha egy másik terület is képes ugyanazt a minőségű szarvasgombát produkálni, akkor arra komolyan oda kell figyelnünk– nyilatkozta a Bloombergnek Vittorio Giordano, az Urbani észak-amerikai részlegének elnöke.
Az Alba, vagyis az olaszok kedvenc fehér szarvasgombájának az árát nagyban befolyásolta a szárazság, így tavalyaz egy fontnyi, nagyjából fél kilónyi olasz gomba ára 3.500 dollárra (890 ezer forint) ment föl. Ugyanakkor a görög gomba fontja 3.150 dollár (790 ezer forint), míg a szintén igen finom, ám nem olyan ritka Perigord szarvasgomba fél kilójának ára 840 dollár (210 ezer forint).
Ráadásul a görög fehér szarvasgomba pont olyan illatos és ízletes, mint az olaszok Albája. Michael Tusk, a San Francisco-i Quince étterem séfje állandó látogatója az évenként megrendezett, és nyolc éjszakán át tartó fehér szarvasgomba-fesztiválnak, ahol elmondása szerint akár 100 ezer dollárt is elkölt, hogy megfelelő alapanyagokat találjon étterme számára.
Még 2016-ban hívta fel Tusk figyelmét a görög gombára a híres somelier, Peter Weltman. Bár a séf eleinte szkeptikus volt az új lelőhellyel kapcsolatban, ma már szerves részét képezik ételkínálatának a görög szarvasgombából készült fogások. Tusk példáját azóta több sztár szakács, például George Chen a China Live és az Eight Tables tulajdonosa és szakácsa is követte.
Lefteris Lahouvaris görög gombaszakértő szerint évente akár három tonna szarvasgombát is exportálhat az ország, ezt több millió dollárért lehetne értékesíteni az Államokban, ami igen jelentős segítség lenne a súlyos gazdasági gondokkal küzdő dél-európai országnak. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >Így áll össze a vidék gasztronómiai térképe – itt a Dining Guide TOP30 vidéki étteremlistája
A Dining Guide 2005 óta minden évben elkészíti Magyarország legrangosabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >Új lendület a vidéki vállalkozásoknak: kamatmentes hitellel segít a kormány
Július 15-től új lehetőséggel bővült a KKV Technológia Plusz Hitelprogram:…
Tovább olvasom >