Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar étkezési kultúra a 21. században. A felmérésből egyértelműen kiderült, hogy a hús ma is az étkezések szerves része, központi szerepet kap az asztalon a magyar háztartásokban. A megkérdezettek kedvenc fogása a húsleves, illetve a gulyás, és csupán 6 százalékuk sorolja a salátákat, zöldségféléket a preferált ételei közé. Emellett viszont a fenntarthatóság már beszivárgott a mindennapokba, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a környezettudatosság.
A magyarországi étkezési szokások 2025-ben is sokkal inkább hasonlítanak a hagyományokhoz, mint a mai nyugat-európai trendekhez – derül ki a POLCZ FOOD országos, 1200 fő részvételével készült reprezentatív kutatásából. A húsfogyasztás kétségkívül a nemzeti identitás része Magyarországon, csakúgy, mint a kiadós, paprika és zsír felhasználásával készült ételek. A friss zöldségek és saláták szerepe az étkezésekben még mindig messze elmarad a hagyományos fogásokhoz képest.
„A magyar étkezési kultúrában a főételek, de még a levesek és főzelékek szinte kötelező eleme a hús. Ez a szokás annak ellenére is fennmaradt, hogy közben a fenntarthatóság vagy a könnyebb ételek iránti igény is megnövekedett”
– mondta a POLCZ FOOD ügyvezetője, Kertész Éva Annamária.
Hús a magyar asztalon – hagyomány vagy ízlés kérdése?
Húsfogyasztásban már a 20. században is jeleskedett a magyar – az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány 2024-es körképe szerint ennek csúcspontja az 1987-1989 közötti időszakban volt, amikor fejenként átlagosan 120 kg hús fogyott el évente. Ez a mennyiség 2021-re 82 kg-ra csökkent, de még ez is a legtöbb húst fogyasztó nemzetek felső negyedére volt elegendő.
A friss felmérés szerint a megkérdezettek közel fele legalább egy húsdomináns ételt tart kedvencének, 46,23 százaléka hústartalmú egytálételt, de a többi kategóriában – mint a levesek, tésztaételek – is hasonló fogások szerepeltek az élen: a legnépszerűbb a húsleves, a gulyásleves, de a spagettire is hús kerül a legtöbb háztartásban. A zöldségfogyasztás ezzel ellentétben szinte elhanyagolható eleme az ebédeknek. A megkérdezettek 6 százaléka sorolta a salátákat, zöldségféléket a preferált ételek közé. Éppen ezért fontos, hogy a hagyományok megtartása mellett teret kapjanak a kiegyensúlyozottabb, növényi alapú alternatívák is.
A POLCZ kínálatában a klasszikus húsos ételek mellett olyan zöldségekben gazdag egytálételek is megtalálhatók, amelyek nem csak tartalmasak, hanem megfelelő élelmirost- és fehérjeforrást biztosítanak. Ezek a fogások segíthetnek abban, hogy a fogyasztók egy-egy napon könnyedebb, mégis tápláló megoldást válasszanak – anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötniük az íz vagy a jóllakottság terén.
Gyors étkezések és családi egyensúly
A kutatás eredményei arra is rámutattak, hogy a családok egy hosszú munkanap végén gyors ételmegoldásként a fagyasztóba nyúlnak az előre elkészített fogásokért, szendvicset készítenek, készételt vásárolnak vagy rendelnek. Hiába kapnak ezek az opciók egyre nagyobb teret, a szakértő egy tanulságos adatra hívja fel a figyelmet:
„A megkérdezettek 78,8%-a naponta vagy kétnaponta főz – miközben egyre többen érzik azt, hogy inkább élni szeretnének, nem főzni. Az állandó rohanás, a munka és a családi logisztika mellett a főzés gyakran nem öröm, hanem újabb stresszforrás. Egy gyors, egészségtudatos és fenntartható megoldás – mint például egy adalékanyag-mentes készétel – nemcsak praktikus választás, de a mentális jólléthez is hozzájárul. A POLCZ FOOD egyik legfontosabb üzenete éppen erre épül: segít időt nyerni az életre. Érdemes időnként elengedni az elvárásokat, és tudatosan beépíteni egy-egy pihentető étkezést”
– nyilatkozta Kertész Éva Annamária, hangsúlyozva a mentális egészség fontosságát a családi ebéd tervezése során is.
A bolygó és a testünk is nyer: a tudatos étkezés előnyei
A kutatásból az étkezési szokásokkal kapcsolatos egyéb érdekes adatok is napvilágra kerültek. Különösen figyelemre méltó, hogy a válaszadók 79,2 százaléka nem szenved ételintoleranciában. Ez kedvező eredmény, azonban nem szabad elfelejteni, hogy az ételintoleranciák növekvő tendenciát mutatnak, így a megelőzés és az egészségtudatos táplálkozás kérdése is kulcsfontosságú.
A túlzottan feldolgozott alapanyagokból készült élelmiszerek és a hozzáadott cukrok csökkentése, valamint a tápanyagban gazdag, friss alapanyagok választása támogatja az egészséges életmód kialakítását. A tudatos vásárlás, a helyi hozzávalók előnyben részesítése és a fenntarthatóságra való odafigyelés szintén hozzájárulhat egy szebb jövőhöz, hiszen a környezettudatos étkezés nemcsak a személyes jólétre, hanem a bolygóra is jótékony hatással van.
Fenntarthatóság és helyi termékek: a magyar fogyasztók új trendjei
Egy tudatos fogyasztó a címke elolvasásánál kezdi, azonban itt koránt sem ér véget a feladata. A fenntartható tartalmú és csomagolású termékek kiválasztása, továbbá az élelmiszerpazarlás csökkentése mind-mind fontos esszenciái a környezettudatosságnak. A legfrissebb, reprezentatív kutatás eredményei bizakodásra adnak okot: a válaszadók 81,2 százalékának kiemelten fontos a fenntartható termékek választása. Ez különösen pozitív hír napjainkban, amikor a műanyagtermelés rekordmértékben növekvő trendet mutat.
A környezettudatos vásárlói magatartás nem csupán a fenntartható termékekre, hanem a helyi gazdaság támogatására is kiterjedhet. A magyar vásárlók 88,6 százaléka előnyben részesíti a hazai termékeket, amikor élelmiszert vásárol. Ez az adat jól tükrözi, hogy a magyar ételek iránti elköteleződés nem csak a fűszerezésben és a húshangsúlyos fogásokban nyilvánul meg, de tudatos döntéseket is jelent, amelyek a hazai gyártókat helyezik előtérbe.
„A kutatás eredményei jól mutatják, hogy a magyar vásárlók számára nem csupán a helyi termékek íze és minősége fontos, hanem az is, hogy támogassák a hazai gazdaságot is. A tudatosság egyre inkább kulcsszerepet kap a döntéseikben”
– hangsúlyozta a POLCZ FOOD ügyvezetője, Kertész Éva Annamária.
Kapcsolódó cikkeink
A Mondeléz átadta legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkját Székesfehérváron
A Mondeléz International csütörtökön hivatalosan is átadta új napelemparkját székesfehérvári…
Tovább olvasom >Új korszak a személyi higiéniában, az inkontinenciakezelés területén
Napjainkban az egészségtudatosság erősödésével egyre nagyobb figyelmet kap a személyi…
Tovább olvasom >Tudatosabb borfogyasztók lettek a fiatalok
Az alkalmi, élményalapú borfogyasztás jelentős növekedését mutatta ki a 18–40…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >A Mondeléz átadta legnagyobb közép-kelet-európai napelemparkját Székesfehérváron
A Mondeléz International csütörtökön hivatalosan is átadta új napelemparkját székesfehérvári…
Tovább olvasom >