Felmérték borfogyasztási szokásainkat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 06. 11:45

A magyar lakosság borfogyasztási szokásairól készített felmérést az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Élelmiszerlánc elemzési osztálya, melyet az InfoRadió is közölt.

bor-bor

A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borfajtái, viszont azok aránya, akik mindig ugyanazon termelőktől vásárolnak, ettől elmarad: 35,8 százalék.

A megkérdezettek közel kétharmada nem ismeri az uniós oltalom alatt álló borok eredetmegjelöléseit vagy földrajzi árujelzővel ellátott borainkat – olvasható a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közleményében. A mintában szereplő személyek mindössze 8,6 százaléka vallotta azt, hogy teljes mértékben ki tud igazodni a borvidékek, borrégiók között.

Magyarország 22 borvidékének ismertségével kapcsolatban az alábbi eredményre jutottak: A kérdésre válaszolók 40 százaléka nem ismeri hány borvidék van valójában. A megkérdezettek közel egynegyede szerint 32 borvidék van az országban, és csak a válaszolók egyötöde találta el a helyes választ. Amikor spontán kellett ilyen a területeket felidézni, akkor az alanyok alapvetően 5 borrégiót tudtak megemlíteni.

A megkérdezettek 78,0 százaléka említette Tokajt, 51,9 százaléka Egert, 40,1 százaléka Villányt, 37,2 százaléka Badacsonyt és 22,5 százalék Szeszárdot. Látszik, hogy olyan borvidékekről feledkeznek meg, mint Sopron, Somló, Balatonfüred vagy Balaton-felvidék. Persze akadtak olyan borvidékek, amelyek spontán felidézése alacsony volt, de lista alapján ráismertek.

Balatonboglár bortermőhelyét mindössze 11,3 százalék említette meg, de 48,8 százalék felismerte lista alapján. Az egyes térségekre jellemző ismertségi és fogyasztási adatok összehasonlításából azt is meg lehetett tudni, hogy mennyire sikeres egy-egy borvidék kommunikációja, és marketing aktivitása. A nagy ismertséggel rendelkező vidékek borait nem fogyasztják olyan nagy arányban, mint amennyire ismertek. E mellet azonban számos borvidék van, amelyek borait többen és gyakrabban fogyasztják, mint amennyire képesek felidézni. Ezen bortermelő vidékek kommunikációja nem elég markáns, nem elég kiugró, mert az ismertségük alulmúlja a valós “teljesítményüket”.

A fizetési hajlandóság tekintetében azt találták, hogy az emberek 60 százaléka kevesebb mint 1000 forintot képes kiadni egy üveg borért. Azok aránya, akiknek ennél egy kicsivel többet, de 2000 forintnál kevesebbet ér egy üveg bor 28 százalék.

A válaszadók tizede ennél is többet hajlandó kiadni, de 5000 forintnál többet már nem. Ugyanakkor a fizetési kedv javul, amennyiben nem magának vásárol az illető. A válaszadók 43,2 százaléka 1000-2000 forintot, míg 31,4 százaléka 2001-5000 forintot is költ, ha ajándékba veszi a bort. Még a válaszadók kevesebbet költő fele is, akik legfeljebb 1000 forintot hajlandóak kiadni egy üveg borért, ha azt saját fogyasztásra veszik, hajlandóak többet áldozni az ajándékba szánt borra, és akár 2000 forintot is költenek rá. (inforadio.hu)

Kapcsolódó cikkeink