Így árasztja el Magyarországot az ukrán, kínai méz: igaz, nem mindig méz, ami annak látszik

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 22. 11:46

Öt éves távlatban Magyarországon gyakorlatilag duplájára nőtt a mézimport, miközben az export stagnál vagy éppen csökken – mutat rá a Pénzcentrum friss cikkében.

Friss adatokból az is jól kiolvasható, hogy a hazai polcokat egyre inkább az olcsónak tartott ukrán és kínai mézek árasztják el, viszont a hazai mézek fogyasztói átlagára még sosem volt olyan magas, mint mostanság, ráadásul az árak még tovább fognak emelkedni szakértői előrejelzések szerint. Nem véletlenül, hogy e hatások együtteséből fakadóan az utóbbi években jócskán megnőtt a mézhamisításos botrányok száma Magyarországon. Hiszen ember legyen a talpán, aki saját érzékszervi vizsgálatával meg tudja mondani, melyik igazi és melyik hamis méz.

2021-ben az EU tagállamai 173 400 természetes mézet („mézet”) importáltak nem uniós országokból 405,9 millió euró értékben. Ezzel szemben 2021-ben mindössze 25 500 tonnát exportáltak az EU-tagállamok az EU-n kívülre. Az export értéke 146,6 millió euró volt. Ez a tendencia beleillik az elmúlt években folyamatosan tapasztaltakba, nevezetesen, hogy az import folyamatosan nő, miközben az export csökken. 2016-hoz képest egészen pontosan az EU-n kívülről érkező mézimport 7 százalékkal nőtt, míg az EU-n kívüli országokba irányuló uniós export 10 százalékkal csökkent – derült ki az Eurostat friss adatsorából.

Az EU 3 legnagyobb mézimportálója egyébként Németország, Lengyelország és Belgium volt 2021-ben, viszont a három legnagyobb exportáló már Spanyolország, Németország és nem kis meglepetésre Magyarország volt. Igaz Magyarország azért egy nagyságrenddel kevesebbet exportál, mint Spanyolország vagy Németország. Utóbbi két ország exportja ugyanis 60 ezer tonna felett van, míg hazánk 17 500 tonnával a harmadik. Ami viszont az exportnál még izgalmasabb adat, hogy a magyar mézimport valósággal kilőtt az elmúlt években.

A teljes cikk méz-ügyben itt olvasható…

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink