Igazi Ízlabor

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 02. 05. 08:00

Geschmackslabor, azaz magyarul Ízlabor néven nyílt étterem nemrégiben a németországi Bréma kikötőjében. Ezúttal nem a divatos molekuláris gasztronómia egy új „templomáról” van szó, a hely különlegessége abban rejlik, hogy a vendégek maguk adhatnak kiegészítő ízeket ételeikhez. A fogásokat készre készítve tálalják, de több mint húszféle ízesítő olajjal lehet azokat ízlés szerint „fűszerezni”. Az ízesítők alapja nagyon jó minőségű olívaolaj, amely különféle fűszerek aromáját hordozza, ám vannak olyan különlegességek is, mint a papayás, kókuszos vagy éppen az arabica kávé ízű.
Az étlap persze tartalmaz ajánlást arról, melyik ételhez melyik olajak illenek leginkább, de a vendégélmény lényege, hogy mindenki kitalálhatja a saját „rendkívüli” kombinációját is. Ehhez az étterem további segítséget is ad rengeteg kenyér formájában, amivel a vendég az étele esetleges elrontása nélkül kipróbálhatja a sós, édes, kesernyés vagy éppen csípős ízek egymásra hatását. Magától értetődően az olajokat külön is meg lehet vásárolni – nem rossz üzlet – 100 milliliterenként 5 euró (~1300 Ft) körüli áron.
Kétségtelen, az ételek ízesítése fűszeres olajokkal nem mindenki számára vonzó lehetőség, de a koncepció, hogy a vendégek maguk „fejezik be” a rendelt fogásokat, a gasztronómiai tapasztalatszerzés teljesen új formája. Mindemellett ezek az olajokat tekinthetjük a ketchupok és csípős szószok egy igazán kalandos, ízekre fokuszáló alternatívájának.

Kapcsolódó cikkeink