IFK: A plázaépítési stop visszavetné az építőipart és a kereskedelmet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 17. 12:17

Az ingatlanfejlesztő szakma aggályosnak tartja a „plázaépítési moratóriummal” kapcsolatos törvényjavaslatot. A kereskedelmi létesítmények létrehozásához jelenleg is részletes hatástanulmányokra van szükség – olvasható az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület állásfoglalásában.

Árendás Gergely, az egyesület elnöke elmondta: fontos tudni, hogy az érvényben lévő jogszabály alapján most sem lehet kontroll nélkül bevásárlóközpontokat építeni Magyarországon. Maga a javaslat egyébként címével ellentétben nem csak a bevásárlóközpontok és hipermarketek, de a szupermarketek és valamennyi diszkont kiskereskedelmi egység fejlesztését is tiltaná.

Véleményük szerint a kereskedelmi fejlesztéseket gyakorlatilag befagyasztó képviselői javaslat további visszaesést okozna az amúgy is válságos helyzetben lévő építőiparban és kereskedelemben. Egy pangó piaci környezetben, ahol az iroda-logisztika –és lakásfejlesztések visszaestek, a kiskereskedelmi piac az egyetlen, amely a várakozásokhoz képest jól teljesített.


Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. A szervezet tagjai közé tartozik többek között az Ablon, a Biggeorge’s-NV Zrt., a Trigránit, a Prologis és a WING is – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink