Idősebbek is fogékonyak újdonságokra

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

A 49 évesnél idősebb korosztály többet költ saját magára, mint fiatalabb éveiben. Fogyasztásukban nagy szerepet játszanak azok az árucikkek, amelyeket akkor ismertek meg, amikor még gyerekeikkel egy háztartásban éltek. Ugyanakkor nyitottak olyan új FMCG-termékekre, amelyek kimondottan az ő korosztályukat célozzák meg. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen kvalitatív kutatása az idősebb korosztály fogyasztási szokásairól. A 49+ korosztály képviselői a kutatás során fogyasztási szokásaik gyökereinek kettősségéről számoltak be: egyrészt igyekeztek a gyerekek igényeit kielégíteni. Másrészt ők maguk is befolyásolták, sőt formálták a gyerekek fogyasztási szokását.
Habár kirepültek, és külön háztartásban élnek a gyerekek, befolyásuk a szülőkre ma is megmaradt. A fiatalabbak azonban nagyon fogékonyak a technológiai fejlődésre és a marketingre, hatásukat pedig ők közvetítik szüleik felé. A tájékoztatás és befolyásolás ebben az irányban várhatóan növekszik a következő tíz év során, állítja a megkérdezettek egy része.

Kávé kevésbé, édesség inkább
Mindezek tükrében mely kategóriákban készek az időskorúak új termékeket kipróbálni, majd esetleg rendszeresen vásárolni? Komoly fogyasztási szokások rögzültek egyes kategóriákban, így azokban a marketing kemény dióval szembesül. Ilyen például az őrölt-pörkölt kávé.
Szintén nehezen törnek utat az újdonságok olyan kategóriákban, amelyekben ugyan a fogyasztók nem horgonyoztak le bizonyos márkáknál, de különösebb érdeklődést sem mutatnak új termékek vagy márkák iránt. Idesorolható a szénsavas üdítőital vagy a sós rágcsálnivaló. Könnyebb megnyerni a fogyasztókat akkor, ha a fogyasztási szokásoknak erősek a gyökerei. Ugyanakkor mégis érdeklődnek, kíváncsiak az újra, és hajlamosak váltani. Többek között a sör vagy égetett szeszes ital kategóriában nyílnak esélyek.
Legkönnyebb az innovációk útja a vevők kosarába ott, ahol nem szilárdak a szokások, és a fogyasztók elmondásuk szerint kíváncsiak, keresik az újat. Ebből a szempontból említhető az édesség, tejdesszert, készétel, ásványvíz és gyümölcslé.
Marketingszempontból azért érdekes a 49+ célcsoport, mert kész költeni új árukra, több kategóriában is. Ugyanakkor a magyarok ebben az életszakaszban, eltérően a fejlett országokban élő kortársaiktól, nem látnak lehetőségeket arra, hogy új életet kezdjenek, vagy legalábbis érzékelhetően változtassanak életstílusukon.
Nevihostényi Éva
marketingtanácsadó, Nielsen,


Kapcsolódó cikkeink