Időjárásálló csokoládé

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2013. 09. 25. 10:34

Csak a szádban olvad… – hallottuk a szlogent, és nem is gondoltunk rá, hogy a csokoládégyárak mennyi kreatív energiaija fekszik abban, hogy az édességet hőállóbbá tegyék. Furcsa is, hogy pont a kakaóbab termőhelyein, a forró égövben nem élvezhető a belőle készülő csokoládé, mert elolvad a meleg miatt. 2010-ben az MTI tudósított nigériai tudósok ”sikeréről”, akik gabonakeményítőt adtak a szokásos alapanyagokhoz – de hát ki kóstolta azt! Egy évvel korábban egy zürichi laboratórium jelentett ”győzelmet” a harcban – aztán azon túl, hogy az index.hu egyik fanyalgója leszólta, erről sem hallottunk többet. A példákkal egészen a II. világháborúig mehetnénk vissza!

Sokkal eredményesebbnek nem, de a legjópofább fejlesztésnek nevezhetjük a mostoha körülmények közé indulóknak, túrázóknak, hegymászóknak termékeket kínáló Backpacker's néhány évvel ezelőtt megjelent innovációját. Ők, mint egyes sajtokat szoktak, viasszal vonták be a csokoládészeleteket, színekkel utalva azok ízesítésére. Fogyasztáskor egyszerûen le kellett fejteni a viaszborítást, ami a terméket hideggel és meleggel szemben ellenállóbbá tette. Abszolút ”természetbarátnak” kommunikálták, mondván: alufólia nincs, de már csak bio-mivolta miatt is kíméli környezet. A termék állítólag szélsõséges természeti viszonyok között is megõrzte ”ellenállóképességét”, és mostoha körülmények között sem változott meg sem íze, sem állaga.
Valami mégsem stimmelhetett, ha más nem, piaca volt túl kicsi, mert ezek a színes csomagocskák is már csak az interneten láthatók. Elindította viszont az ötlet más termékfejlesztők gondolkodását: a színes, egyedülálló viaszburokban például szív formájú csokoládékat árulnak Valentinkor.

Kapcsolódó cikkeink