Idén újra lesz Kolbászfesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 21. 11:10

A csabai kolbász ünnepét idén október 28-31. között rendezik meg Békéscsabán, immáron huszadik alkalommal. A versenyláz már ma is érződött a Csabai Kolbászfesztivál budapesti sajtótájékoztatóján, ahol az újságírók akár saját kezűleg kolbászt is tölthettek.

Versenydarab

Hégely Sándor fesztiváligazgató már a rendezvény kezdetén leleplezte magát: kiderült, hogy álruhában járta végig a csabai hentesüzleteket, hogy a legjobb kolbászbeszállítókat válassza ki a négynapos rendezvényre. A szerencsés három hentes és stábja látja majd el a vendéglátóhelyeket a fesztiválon kilométernyi hosszúságú sütni való kolbásszal, ehhez jönnek a kistermelők finomságai.


Szeretet, szenvedély kell a jó kolbász készítéséhez
A békéscsabai Péli István 2014-ben nyerte meg a Csabai Kolbászfesztiválon a nemzetközi szárazkolbászversenyt, ezért viselheti a kolbászkirály címet.
„Szeretet, szenvedély kell a jó kolbász készítéséhez, minősége megőrzéséhez – mondta. – Naponta leellenőrzöm a kolbászokat a kamrában, megnézem, van-e valami teendő velük, a termékek pedig meghálálják a törődést. Természetesen a Csabai Kolbászfesztivál idei nyertes kolbászát már elkülönítettem társaitól. Ha a zsűri mégis másként dönt, akkor őszinte szívvel gratulálok a győztesnek, hiszen Csabán, a megyében, az országban és a határon túl is nagyon sokan készítenek ízletes kolbászt.”
Péli István kiváló kolbászai titkáról elmondta azt is, a sertés különválogatott húsrészeiből állítják elő, lényeges a házi pirospaprika, valamint a füstölés, a külső szárítás is, hogy napokon keresztül szél járja át kint a portékát, és természetes körülmények között száradjon a termék. És hogy mikor ízletes egy kolbász? Amikor a vendég azt kérdezi, hogy vehet-e még egy szeletet, és pillanatok alatt elfogy az étel a tányérról.
„Már nagyon várjuk az október végi fesztivált a családdal, a barátaimmal együtt – ecsetelte a kolbászkirály. – Ez egy ünnep is számunka és élmények sokaságát nyújtja a szórakozás mellett, a távolabbról érkezőknek pedig bemutathatjuk Békéscsaba értékeit, hagyományait.”

750 csapat küzd a zsűri kegyeiért
Időjárás-előrejelzésben járatos vendége is volt a kolbászházi rendezvénynek. Gesztesi Máté, a Jóban-Rosszban tévésorozat egykori szereplője, sikeres forgatókönyvíró is kóstolt, a kolbász mellett a töltött káposzta ízlett neki a legjobban. Jön a fesztiválra, gyúr és zsűritag is lesz egyben. Az időjárásról még nem tudott nyilatkozni Máté, de biztos abban, hogy a kolbászfesztiválon forró lesz a hangulat. Csak egy adalék, október 29-én, szombaton 750 csapat gyúr 15 ezer négyzetméternyi sátorban és a sportcsarnokban. Csapatonként tíz kiló húsból készítenek kolbászt, melyből egy harminc centis darabot kell leadni a zsűrinek.

Hagyomány és mosolygó emberek
„Megrajzoltunk egy utat, és örülök, hogy a mostani főszervezők is ezen mennek tovább. A 20. fesztivál természetesen jelentősen eltér az elsőktől. Abban viszont biztos vagyok, hogy a ma emberének, a fiataloknak ugyanazt az élményt vagy még többet tud nyújtani, mint a kezdeti időszak rendezvényei. A fesztivál legnagyobb értékét a mosolygó emberek tömege jelenti, akik jókedvűen, barátságosan, egymásra figyelve szórakoznak, és átadják a hagyományokat a jövő nemzedékének.”- mondta Dr. Ambrus Zoltán, a fesztivál alapítója.

További információkat a rendezvényről az alábbi linken találhat:
http://www.csabaikolbaszfesztival.hu/fesztival-informaciok/sajtoanyagok

Kapcsolódó cikkeink