Idén olcsóbb lehet az adriai nyaralás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 15. 12:05

Évente mintegy 300 ezer honfitársunk keresi fel Horvátországot nyaralás céljából, ami azonban csak csepp az országba özönlő évi közel 10 millió turista tengerében. Az idei évben a horvát kuna gyengülésének köszönhetően azonban olcsóbb lehet az Adria parti nyaralás.

A horvát gazdaság ellentétben hazánkkal, még a tavalyi évben sem tudott visszatérni a növekedés útjára, igaz a 2009-es mélyponthoz képest csökkent a visszaesés. Az infláció Horvátországban ugyan rendkívül alacsony volt az elmúlt év során, az ország gazdaságának gyengélkedése miatt a kuna közel 10 százalékot veszített értékéből a tavaly nyári szinthez képest, amikor 40 forintot is elkértek egy kunáért, szemben az idei 36 forint körüli árfolyammal.


Igaz, a válságot megelőző időszakban a kuna még olcsóbb volt, 2008 nyarán érte el a történelmi mélypontot, amikor volt, hogy kevesebb mint 32 forintba került a horvát valutából egy egység. A drágulás alacsony volta miatt a horvát árak relatíve kedvezőbbek lettek déli szomszédunknál, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az országban nyaralni olcsó mulatság lenne.

A viszonylag kedvező árfolyamok ellenére az előszezon adatai eddig vegyes képet mutattak. Májusban kevesebb turista töltötte az idejét Horvátországban mint tavaly, az összességében a csökkenő látogatók mellett azonban azonban növekedett a Magyarországról érkezők vendégéjszakáinak száma.

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője a napokban azt közölte, hogy a forgalom májusi csökkenése ellenére az első 5 hónapban így is több vendég kereste fel Horvátországot, mint a múlt év elején. Idén összesen csaknem 1,8 millió vendég 5,6 millió éjszakát töltött az országban, ami a turisták számának 4 százalékos, a vendégéjszakák mennyiségének pedig 2 százalékos növekedését mutatja. Májusban a tavalyinál 5 százalékkal kevesebb külföldi 8 százalékkal rövidebb ideig tartózkodott Horvátországban. A 798 ezer turista 2,8 millió éjszakát maradt az adriai országban. Összességében a magyar turisták száma az év első öt hónapjában ugyancsak növekedést mutat: 1 százalékkal, 22,5 ezerre nőtt a vendégek és 7 százalékkal, 70,5 ezerre emelkedett a vendégéjszakák száma.

A májusban elmaradó fellendülést az Európában, és nálunk is tapasztalható gazdasági nehézségek és mellett más okok is magyarázzák. A horvát fizetőeszköz leértékelődése nem feltétlenül jelenik meg a költségekben, hiszen számos utazásszervező és szálláshely forintban hirdeti meg árait, melyek így nem változnak a kuna árfolyammal együtt, persze ha valaki jól beszél horvátul vagy más idegen nyelven, az bizonyára foglalhat szállást előre horvát valutában is. Igaz sok helyen az üzemeltetők kuna helyett a szállások árait euróban adják meg, így – a forint-euró árfolyam stabilitása miatt – a magyar turisták ezen nem feltétlen tudnak ilyen módon sem spórolni.

A horvát nyaralást nehezíti, hogy időközben a benzinárak is magasabbra kúsztak, így az odajutás még akkor is drágább lehet, ha közben a horvát benzinárak nem haladják meg átszámítva a 360 forintot. Az autópálya díjak sem csökkentek az országban, a magyar határtól Rijekáig eljutni közel 4 ezer forint, amit tovább növelhet a hazai pályákon megtett útért fizetett matrica is.

Az élelmiszer és éttermi, vendéglátóipari árak sem feltétlenül különösebben olcsók a turisták által látogatott régiókban, egy ebédért fejenként akár több mint 100 kunát (3600 forint) is elkérhetnek, persze ez erősen függ az étterem színvonalától. Általánosságban az alacsony horvát infláció, és a kuna értékvesztése miatt csökkent a különbség a magyar és a horvát árak között, ám még mindig déli szomszédunk a drágább.

Noha a szállások némelyikén akár már alig több mint 2000 forintért is eltölthetünk egy éjszakát, a legtöbb esetben azért ennél drágább ajánlatokkal találkozhatunk. A szállások árai még az idei, olcsó évben is jellemzően kissé meghaladják a balatoni apartmanok költségeit. Mindenesetre tény, hogy a tavalyi évhez képest olcsóbb lett az Adria partján nyaralni, így lehetséges, hogy idén ismét növekedésnek indulhat a horvát turisztikai szektor, mely az ország gazdaságának közel 20 százalékát adja. Reményt adhat a horvát gazdaság számára, hogy az arab tavaszt követően sokan inkább déli szomszédunkat választják úti célul, ami azt is jelentheti, hogy aki az Adria partján szeretne nyaralni, annak időben kell szállásáról gondoskodnia – írja az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink