Idén már a Tesco 16 stratégiai szállítópartnere publikálja az élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adatait
A Tesco elkötelezetten küzd az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért a teljes értékláncban, és évente publikálja élelmiszerhulladék-jelentését, öt év alatt pedig 69%-kal csökkentette a működésében keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Példáját idén 16 közép-európai szállítója követte, köztük a baromfitenyésztéssel foglalkozó magyar Master Good cégcsoport, amelynek élelmiszer-feleslegéből 2021-ben 43 620 tonnát biotechnológiai alapanyagként, 4145 tonnát pedig állati takarmányozásra hasznosítottak újra.
Az élelmiszer-hulladék problémája túlságosan nagy horderejű ahhoz, hogy egyetlen vállalat képes legyen megoldani azt. Ezért szállítóinkat arra ösztönözzük, hogy hozzánk hasonlóan tegyék közzé saját élelmiszer-hulladékkal kapcsolatos adataikat. Büszkék vagyunk rá, hogy közép-európai sajátmárkás termékeink szállítói közül idén már 16-an hozzák nyilvánosságra ezzel kapcsolatos beszámolójukat, 7-tel többen, mint előző évben. Szállítóink ilyen nagy arányú elköteleződése jelentősen növeli ellátási láncunk fenntarthatóságát.– mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója. Magyarországon a kiskereskedők közül a Tesco elsőként tette közzé a működése során keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét, és 2020-ban már elérte az ENSZ 12.3-as Fenntartható Fejlődési Célját (SDG), amely az élelmiszer-pazarlás 2030-ra történő megfelezéséről szól.
Az élelmiszer-pazarlás elleni harc nem csupán a bolygó, hanem az üzleti működés szempontjából is fontos
A WRAP által nemrég megjelentetett, 1200 értékesítési hely és 200 vállalat bevonásával 17 országban végzett felmérés egyértelműen rámutat, hogy 1 USA dollár befektetése a tevékenységbe 14 dollárnyi hasznot jelent, miközben a világon évente 940 milliárd dollár értékű élelmiszer megy veszendőbe. – A jelenlegi, újabbnál újabb kihívásokat tartogató időszakban a kereskedők, a szállítók és a vásárlók számára is egyre sürgetőbbé válik az élelmiszer-hulladék megelőzése. A pazarlás ugyanis hozzájárul a globális felmelegedéshez, és pénztárcánkra is negatív hatással van. Szállítóinkon kívül ezért vásárlóink számára is hangsúlyozzuk a téma fontosságát, és hasznos tippeket, tanácsokat osztunk meg velük az élelmiszer-pazarlás elkerülése érdekében, ezzel is spórolásra ösztönözve őket.– tette hozzá Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.
A Tesco egyik sajátmárkás szállítójaként a magyar Master Good cégcsoport is részt vesz az élelmiszer-pazarlás elleni harcban
A szabadtartásban, természetes táplálékon nevelt tanyasi csirkéből készült termékeket szállító családi vállalkozás 2017-ben kötelezte el magát a működésében keletkező élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentése mellett, melyet 2030-ig tervez megvalósítani. A 2021-ben náluk termelődő 47 777 tonna élelmiszer-feleslegből 43 620 tonnát biotechnológiai alapanyagként, 4145 tonnát pedig állati takarmányozásra hasznosítottak újra, így működésükben mindössze 740 tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, ami az értékesített termékek mindössze 0,39 százalékát teszi ki.
Tesco
Kapcsolódó cikkeink
Inkább nehézség, mint lehetőség a fenntarthatóság a magyar cégek számára
A K&H fenntarthatósági index legújabb adatai rávilágítanak arra, hogy a…
Tovább olvasom >Extra löket, extra alacsony áron a Tescótól
Új év, új élet – mondogatjuk magunknak szinte minden év…
Tovább olvasom >Az LG immár a 13. egymást követő évben került be a Dow Jones Fenntarthatósági Világindexbe
Az LG Electronics (LG) ismét bekerült a Dow Jones Fenntarthatósági…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: novemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 4,1, az előző havit 0,6 százalékkal haladta meg
2024. novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >NGM: láthatóan kezd visszatérni a lakosság bizalma
A kormány azon dolgozik, hogy a gazdaság jobban teljesítsen, így…
Tovább olvasom >Fidelity Kitekintés 2025: Az USA készen áll a reflációra
A republikánusok fölényes győzelme a novemberi választásokon jelentősen megváltoztatta a…
Tovább olvasom >