Idén is rekord közelében lehet a búza

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 14. 09:33

Több mint ezer gazdálkodó részvételével tartotta a Syngenta Dalmandon és Hajdúböszörményben a hagyományos szer-show-ját, amelynek tematikáját a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce adták.

Mint Czigány Tibor ügyvezető igazgató elmondta, a gazdálkodók sikerességét számos tényező befolyásolja, amelyekkel időről időre számolni kell. Idén ez az enyhe tél miatt elszaporodó kórokozók és kártevők kezelése lesz.

– Ezen belül is kiemelten kell foglalkozni a gombafertőzésekkel, amelyek hosszú évek óta nem tapasztalt mértékben jelentek meg a szántóföldi kultúrákban – mondta Czigány Tibor. – A rendezvényeken ezek kezelésére mutattunk be lehetőségeket. Ezentúl megoldásokat kínáltunk a termelés hatékonyságának javítására, mert vállalatunk elkötelezett abban, hogy a hazai termelők növeljék versenyképességüket.

A kalászos gabonák között a legnagyobb arányt az őszi búza képezi, amelyből 2013-ban az elmúlt évek legmagasabb termését, összesen 5,1 millió tonnát arattak le a gazdák, negyedével többet, mint 2012-ben.

– A megfelelően kezelt táblákról idén is rekordközeli termésre számíthatunk – mondta Harmat Ákos termékmenedzser. – Hamarosan vége a kalászvédelem időszakának, most a késői rovarkártevők elleni védekezés a feladat. Majd a gyomok, gombabetegségek és rovarkártevők kikapcsolására kell ügyelni.

Kapcsolódó cikkeink