Idén a megújult Érsekkertben tartják a Kalocsai Paprikafesztivált
A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprikafesztivált idén szeptember 16. és 17. között a megújult Érsekkertben tartják – közölték a szervezők az MTI-vel.
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója emlékeztetett: a paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.
A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írnak alá.
A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővíti társaságát. A lovagi címet évről évre olyan paprikatermesztők kapják, akik sokat tettek a fűszernövény népszerűsítéséért.
Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét – amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket – és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt – mondta a főszervező.
Kiemelte: az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Fellép többek között Kasza Tibi, A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, de itt lesz az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar is.
A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy – csak a fesztivál ideje alatt közlekedő – városnéző kisvonattal készülnek a szervezők.
A Kalocsai Hagyományok Házába betérőket paprikás kácsival fogadják. A frissen sült kalocsai kalács jellegzetessége, hogy a kelt tésztát cukros paprikával töltik. Ezen kívül bárki kipróbálhatja a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését vagy pingálását. A gasztro- és folklórbemutatón túl bor és pálinka utca, valamint sakkemlékverseny is lesz.
A huszonhetedik rendezvényre ellátogatnak Kalocsa két testvértelepüléséről is, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nyitott portákkal várják a fogyasztókat a kistermelő
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Váratlan páros: Magyar nagymama tanította rétest nyújtani a spanyol sztárséfet
Folytatódott Dani García gasztronómiai kalandozása Magyarországon. A Bibo Budapest étlapjára…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kezdő vállalkozóknak indít díjmentes képzést a Kamara
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a területi kamarák közreműködésével…
Tovább olvasom >Sallai Rolanddal mutatja be saját márkás kínálatát a SPAR
A SPAR Magyarország országos kampányt indít Sallai Rolanddal, a magyar…
Tovább olvasom >Újabb fénykorát éli a magyarok által kedvel Szobi
A Szobi márkanév, valamint az ahhoz kapcsolódó termékek magyarok millióinak…
Tovább olvasom >