Idén a megújult Érsekkertben tartják a Kalocsai Paprikafesztivált
A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprikafesztivált idén szeptember 16. és 17. között a megújult Érsekkertben tartják – közölték a szervezők az MTI-vel.
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója emlékeztetett: a paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.
A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írnak alá.
A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővíti társaságát. A lovagi címet évről évre olyan paprikatermesztők kapják, akik sokat tettek a fűszernövény népszerűsítéséért.
Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét – amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket – és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt – mondta a főszervező.
Kiemelte: az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Fellép többek között Kasza Tibi, A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, de itt lesz az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar is.
A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy – csak a fesztivál ideje alatt közlekedő – városnéző kisvonattal készülnek a szervezők.
A Kalocsai Hagyományok Házába betérőket paprikás kácsival fogadják. A frissen sült kalocsai kalács jellegzetessége, hogy a kelt tésztát cukros paprikával töltik. Ezen kívül bárki kipróbálhatja a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését vagy pingálását. A gasztro- és folklórbemutatón túl bor és pálinka utca, valamint sakkemlékverseny is lesz.
A huszonhetedik rendezvényre ellátogatnak Kalocsa két testvértelepüléséről is, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben
Rekordméretű standdal és látványkonyhával népszerűsítik a székely gasztronómiát Bukarestben a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Németországban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi árak emelkedése februárban
Németországban februárban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi…
Tovább olvasom >Egyensúly és szépség a mindennapokban – A Balance by Béres Alexandra termékei már elérhetők a Rossmannban
Béres Alexandra Balance márkája új szépségápolási termékekkel debütált a Rossmannban,…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >