Idén a megújult Érsekkertben tartják a Kalocsai Paprikafesztivált
A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozatot, a Kalocsai Paprikafesztivált idén szeptember 16. és 17. között a megújult Érsekkertben tartják – közölték a szervezők az MTI-vel.
Magóné Tóth Gyöngyi főszervező, Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója emlékeztetett: a paprikafesztivál célja, hogy népszerűsítse a fűszernövényt, a minőségi paprikát és termesztésének hagyományait, az ezeréves érseki város történelmi múltját és gasztronómiáját, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniáját, valamint Kalocsa népművészeti örökségét.
A kétnapos programsorozat keretében Kalocsa és Paks vezetői kulturális és turisztikai együttműködési megállapodást írnak alá.
A tizenöt éve alapított Kalocsai Szent István Paprika Lovagrend idén is új tagokkal bővíti társaságát. A lovagi címet évről évre olyan paprikatermesztők kapják, akik sokat tettek a fűszernövény népszerűsítéséért.
Huszadik alkalommal hirdették meg a paprikás ételek főzőversenyét – amelyre mintegy hatvanan adták le nevezésüket – és harmadik alkalommal a szürkemarhapörkölt-főzőversenyt – mondta a főszervező.
Kiemelte: az esemény két színpadon kínál szórakozási lehetőséget a fesztivál vendégei számára. Fellép többek között Kasza Tibi, A nagymama beszáll és a Balkán Fanatic, de itt lesz az Apostol, a NoLimit és a B52 zenekar is.
A gyermekeknek kézműves foglalkozásokkal, előadással, koncerttel, kézműves vásárral, vidámparkkal és egy – csak a fesztivál ideje alatt közlekedő – városnéző kisvonattal készülnek a szervezők.
A Kalocsai Hagyományok Házába betérőket paprikás kácsival fogadják. A frissen sült kalocsai kalács jellegzetessége, hogy a kelt tésztát cukros paprikával töltik. Ezen kívül bárki kipróbálhatja a paprikafűzést, valamint a jellegzetes kalocsai motívumok hímzését vagy pingálását. A gasztro- és folklórbemutatón túl bor és pálinka utca, valamint sakkemlékverseny is lesz.
A huszonhetedik rendezvényre ellátogatnak Kalocsa két testvértelepüléséről is, a szerbiai Kúláról és az erdélyi Székelykeresztúrról. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Akit a szakma gőze megcsapott
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja Rácz Mihály, a családi vállalkozásban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Trónfosztás a luxusvilágban: az Hermès megelőzte az LVMH-t
A luxusiparban új korszak kezdődhet: az Hermès átvette a világ…
Tovább olvasom >Stratégiai partnerségre lép a The Body Shop nemzetközi kozmetikai cég és a TOURMIX magyar zöld logisztikai startup
Együttműködésbe kezdett a fenntarthatósági piac két kulcsfontosságú szereplője, az állat-…
Tovább olvasom >Candy – 80 éve a jövőt inspirálja, most új korszakot nyit
A Candy, az olasz tradicionális háztartásigép-márka idén ünnepli fennállásának 80.…
Tovább olvasom >