Idén 8-10 százalékos élelmiszerár drágulás várható
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint az élelmiszerár-emelkedést leginkább a húsipari termékek gerjeszthetik, mivel ezeknél tavaly óta alig sikerült valamit érvényesíteni a magas takarmány- és élőállatár-árakból.A hazai élelmiszeripari
vállalatok gondjai abból adódnak, hogy európai
színvonalú költségeiket csak részben
tudják érvényesíteni a hazai fogyasztói
árakban. Miközben tavaly az agrártermékek
több mint 30 százalékkal drágultak, eközben
az ipari átadási árak ennél jóval
kisebb mértékben, csupán 8,4 százalékkal
emelkedtek. Szakemberek szerint elkerülhetetlen, hogy hamarosan
a sertéspiacon 20, a feldolgozott baromfi áruk
területén 5-6 százalékos áremelést
alkalmazzanak a gyártók. A további drágulást
fékezheti, hogy az idei jó időjárás
miatt a gabonaféléknél a tavalyinál
kétszer nagyobb termés várható, bár
a kukorica terméshozamát jelentősen befolyásolja
majd a nyári időjárás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >