Idén 8-10 százalékos élelmiszerár drágulás várható
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint az élelmiszerár-emelkedést leginkább a húsipari termékek gerjeszthetik, mivel ezeknél tavaly óta alig sikerült valamit érvényesíteni a magas takarmány- és élőállatár-árakból.A hazai élelmiszeripari
vállalatok gondjai abból adódnak, hogy európai
színvonalú költségeiket csak részben
tudják érvényesíteni a hazai fogyasztói
árakban. Miközben tavaly az agrártermékek
több mint 30 százalékkal drágultak, eközben
az ipari átadási árak ennél jóval
kisebb mértékben, csupán 8,4 százalékkal
emelkedtek. Szakemberek szerint elkerülhetetlen, hogy hamarosan
a sertéspiacon 20, a feldolgozott baromfi áruk
területén 5-6 százalékos áremelést
alkalmazzanak a gyártók. A további drágulást
fékezheti, hogy az idei jó időjárás
miatt a gabonaféléknél a tavalyinál
kétszer nagyobb termés várható, bár
a kukorica terméshozamát jelentősen befolyásolja
majd a nyári időjárás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
ITM: A vizsgált üzletek harmada vétett árfeltüntetési hibát tavaly
A fogyasztóvédelem tavaly mintegy ötezer bolt árfeltüntetési, áralkalmazási gyakorlatát ellenőrizte,…
Tovább olvasom >Nagy István: a mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő…
Tovább olvasom >Várt mértékű volt az infláció Németországban decemberben
Az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult a havi és az éves…
Tovább olvasom >