Idén 8-10 százalékos élelmiszerár drágulás várható
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint az élelmiszerár-emelkedést leginkább a húsipari termékek gerjeszthetik, mivel ezeknél tavaly óta alig sikerült valamit érvényesíteni a magas takarmány- és élőállatár-árakból.A hazai élelmiszeripari
vállalatok gondjai abból adódnak, hogy európai
színvonalú költségeiket csak részben
tudják érvényesíteni a hazai fogyasztói
árakban. Miközben tavaly az agrártermékek
több mint 30 százalékkal drágultak, eközben
az ipari átadási árak ennél jóval
kisebb mértékben, csupán 8,4 százalékkal
emelkedtek. Szakemberek szerint elkerülhetetlen, hogy hamarosan
a sertéspiacon 20, a feldolgozott baromfi áruk
területén 5-6 százalékos áremelést
alkalmazzanak a gyártók. A további drágulást
fékezheti, hogy az idei jó időjárás
miatt a gabonaféléknél a tavalyinál
kétszer nagyobb termés várható, bár
a kukorica terméshozamát jelentősen befolyásolja
majd a nyári időjárás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >AM: a térséget érintő válságok leküzdésében is óriási szerepe van a FAO-na
Nagy szerep hárul a nemzetközi szervezetekre az Európát és Közép-Ázsiát…
Tovább olvasom >A FAO európai és közép-ázsiai tagországainak informális konzultációja Magyarországon
Nagy szerep hárul a nemzetközi szervezetekre az Európát és Közép-Ázsiát…
Tovább olvasom >