Idén 8-10 százalékos élelmiszerár drágulás várható
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint az élelmiszerár-emelkedést leginkább a húsipari termékek gerjeszthetik, mivel ezeknél tavaly óta alig sikerült valamit érvényesíteni a magas takarmány- és élőállatár-árakból.A hazai élelmiszeripari
vállalatok gondjai abból adódnak, hogy európai
színvonalú költségeiket csak részben
tudják érvényesíteni a hazai fogyasztói
árakban. Miközben tavaly az agrártermékek
több mint 30 százalékkal drágultak, eközben
az ipari átadási árak ennél jóval
kisebb mértékben, csupán 8,4 százalékkal
emelkedtek. Szakemberek szerint elkerülhetetlen, hogy hamarosan
a sertéspiacon 20, a feldolgozott baromfi áruk
területén 5-6 százalékos áremelést
alkalmazzanak a gyártók. A további drágulást
fékezheti, hogy az idei jó időjárás
miatt a gabonaféléknél a tavalyinál
kétszer nagyobb termés várható, bár
a kukorica terméshozamát jelentősen befolyásolja
majd a nyári időjárás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A vegánok gyakrabban vásárolnak élelmiszert, mint a húsfogyasztók
A vegánok és vegetáriánusok lényegesen gyakrabban járnak élelmiszert vásárolni, mint…
Tovább olvasom >Leépít a Nestlé csehországi gyárában
Nyolcvan munkahelyet szüntet meg a Nestlé a csehországi Krupka városában…
Tovább olvasom >Új egységes retail média platformot indít a Sainsbury’s – jön a Nectar360 Pollen
A brit Sainsbury’s bejelentette, hogy 2025 végén elindítja a Nectar360…
Tovább olvasom >