Idén 3,6, jövőre 3,5 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 05. 12. 11:30

Valamelyest javította az Európai Bizottság a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát, a testület az idén 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a korábban várt 3,5, illetve 3,2 százalékkal szemben.

polc

A gazdasági és pénzügyi főigazgatóság (EcFin) friss értékelésében emlékeztetnek arra, hogy a GDP tavaly 2 százalékkal nőtt, míg 2015-ben még 3,1, 2014-ben pedig 4 százalékos volt az emelkedés.
A növekedés 2016-os visszaesése főként annak tudható be, hogy mérséklődött az uniós források felhasználása és ezáltal csökkent azok növekedésserkentő ereje. Az adatokból kiderült, hogy a beruházások 15,5 százalékkal visszaestek, a magánfogyasztás azonban a bérek és foglalkoztatottság emelkedése nyomán 5 százalékkal nőtt.
A következő időszakban ugyanakkor várhatóan élénkülni fognak az uniós és a magánberuházások a bizottság szerint, ahogyan a háztartások fogyasztása is tovább fog nőni a bérek emelkedése, a kedvező munkaerőpiaci fejlemények, illetve a kereskedelmi bankok hitelezési aktivitásának javulása következtében. A tavalyi év után a 2017-es és 2018-as növekedésnek is a háztartások fogyasztása lesz a fő hajtóereje, amely idén 4,8, azt követően 3,3 százalékkal fog bővülni.
A várakozások szerint növekedésserkentő hatása lesz a kormány által bejelentett fokozatos minimálbéremelésnek, illetve járulék- és társaságiadó-csökkentésnek is.
A bizottságnál a magyar kereskedelmi többlet csökkenésére számítanak, minthogy a belső kereslet emelkedése valószínűleg az import növekedését fogja maga után vonni, a magasabb bérek nyomán pedig mérséklődni fog az export dinamikája. A kivitel növekedése ennek ellenére továbbra is erős marad, amit különösképpen a gyártási kapacitások fejlesztése segít, főként az autóipari ágazatban.
A szakértők úgy vélik, hogy a magyarországi munkanélküliség tovább zsugorodik majd, idén 4,1 százalékos, 2018-ban pedig 3,9 százalékos lesz a tavalyi 5,1 százalékot követően. Mint írták, a foglalkoztatottság 2016-ban rekordszintet ért el, amelyhez a magánszektor és a közmunkaprogram is hozzájárult, de ennek további javulása valószínűleg lassulni fog a munkaerőpiac szűkülésével, illetve a szakképzettség terén eltérő kereslet és kínálat további távolodása miatt.
Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény becslései szerint az infláció fokozatosan emelkedni fog, a fogyasztói árindex a tavalyi 0,4 százalékról 2017-re 2,9 százalékra, majd 2018-ra 3,2 százalékra ugrik a kereslet növekedése nyomán, és átlépi a jegybank 3 százalékos célját.
A költségvetési deficit a 3 százalékos uniós tűréshatár alatt fog maradni, a tavalyi 1,8 után az emelkedő kiadások és az adócsökkentések miatt idén 2,3, jövőre pedig 2,4 százalék körül várható az Európai Unió prognózisa szerint.
Az államadósság tavaly a GDP 74,1 százalékára mérséklődött, 2017-ben 72,6, 2018-ban pedig 71,2 százalékra lehet számítani – írták a dokumentumban. (Bajnok Artúr, MTI)

Kapcsolódó cikkeink