Idén 1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 27. 12:30

Idén 1,4 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak a Darányi Ignác-tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető – tájékoztatta hétfőn a tárca az MTI-t.

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása megjelent a Magyar Közlönyben.

A termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a csoport éves nettó árbevételének arányában változik. Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4 százalékának megfelelő összeghez juthatnak – közölte a VM.

A termelői csoportok tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásokhoz. Az Európai Unió a beruházási érték 50 százalékát téríti meg a csoportoknak, amelyhez a hazai költségvetés további 25 százalékos kiegészítést biztosít.

A tárca emlékeztet: tavaly februárban 5 százalékról 25 százalékra emelték a termelői csoportok beruházásaihoz szükséges nemzeti támogatást.

Magyarországon 1999 óta működnek termelői csoportok, azóta kapnak nemzeti támogatást. Az uniós csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban. A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat – közölte a minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink