Idegenforgalmi együttműködésről állapodott meg Debrecen és Miskolc

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 24. 11:10

A debreceni repülőtér nyáron induló menetrend szerinti forgalmával nyíló turisztikai lehetőségek minél jobb kihasználása érdekében összefog Debrecen és Miskolc – jelentette be a két város polgármestere a pénteki debreceni megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: a Wizz Air június 18-án induló járata Debrecen és London-Luton között a régióban fellendítheti a turizmust. Azzal számolnak, hogy a járat beindulásával a repülőtér jelenlegi 30 ezres éves forgalma 80 ezerre nő.

Mint mondta, Kelet-Magyarországnak saját arculattal és attrakciókkal kell megjelennie a nemzetközi piacon. Megjegyezte, a Wizz Air a marketingjét regionálisan fókuszálva alakítja ki. Akit Budapestre szállítanak, azoknak elsősorban a főváros turisztikai lehetőségeit mutatják be, a Debrecenbe érkezők előtt viszont a Hortobágy, Miskolc vagy Nyíregyháza adottságaival kell előrukkolni – mondta.

Kósa Lajos az MTI kérdésére megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Lufthansával egy Debrecen és München közötti járat indításáról, valamint kínai partnerekkel egy Debrecenből egy kínai városba indítandó járatról is. Elmondta: a debreceni repülőtér “gond nélkül” készen áll évi 300 ezres utasforgalom lebonyolítására, így esetleges további menetrend szerinti járatok fogadására is. Mint mondta, a Lufthansa minden bizonnyal annak az évi 2 millió utasnak egy részére pályázik, akik a régióból igénybe vették a Malév szolgáltatásait.

Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), Miskolc polgármestere szerint a borsodi megyeszékhely többek közt operafesztiváljával és filmfesztiváljával, vagy az Európában is egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdővel csábíthat külföldi turistákat Debrecenen keresztül Miskolcra.

A két város gazdasági együttműködésének kérdéseire kitérve elmondta: Miskolcon jelentős beruházásokat hajtanak végre a megújuló energia alapú fejlesztések terén, Debrecenben pedig a közelmúltban állapodtak meg egy Kínai-Magyar Tiszta Energia Központ létrehozásáról. Ezen a területen a két megyeszékhely cégei kölcsönösen jól járhatnak, ha együtt dolgoznak – fűzte hozzá Kriza Ákos. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink