IDEAAL™: a forradalmi szuperfehérje – Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 03. 31. 13:51

Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény – ez az IDEAAL™ egy különleges együttműködésből született receptje. A megalkotó konzorcium három résztvevőjét kérdeztük a szuperfehérje mögött álló kutatásról, annak céljáról és a termék versenyképességéről.

Marton Endre

A kutatásfejlesztés célja egy olyan tejfehérje-koncentrátum (Milk Protein Concentrate – MPC) kifejlesztése volt, amely magas fehérjetartalmú, könnyen emészthető és széleskörű felhasználási lehetőségekkel rendelkezik. Így jött létre az IDEAAL, amelynek különlegessége a komplettált fehérjeszerkezet, amelynek révén a fehérje emészthetősége és biológiai hasznosulása jelentősen javul, ráadásul a mai táplálkozási igényeknek is megfelel, és még versenyképes is.

„Olyan funkcionális és érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező terméket akartunk alkotni, amely nemcsak tápláló, hanem táplálkozásbiológiai szempontból könnyen hasznosuló is. A projekt során olyan piaci igényeket céloztunk meg, amelyek a speciális táplálkozási szükségletekkel rendelkező fogyasztókat érintik, például az időseket, a sportolókat, vagy az egészségügyi problémákkal küzdő embereket”,

– mondja Marton Endre, a Bonafarm Zrt. K+F vezetője.

Dr. Abrankó László

A kutatás során fontos volt az is, hogy kisebb mennyiségű fehérje elfogyasztásával is elérhető legyen a kívánt tápérték, miközben kiemelkedő minőségű terméket sikerüljön előállítani.

„Ezek a fehérjék az idősebbek számára különösen előnyösek, hiszen az étvágy csökkenésével párhuzamosan nehezebb elegendő fehérjét bevinni, ami idővel izomtömeg-vesztéshez vezethet. Egy ilyen koncentrált fehérjeforrás segíthet a megfelelő tápanyagbevitel biztosításában”,

– teszi hozzá Dr. Abrankó László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tanszékvezetője. A fehérjék 20 aminosavból épülnek fel, ebből 9 esszenciális, vagyis a szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell bevinnünk.

Dr. Cseh Gellért

„A kutatás során megvizsgáltuk, hogy az emberi felhasználhatóság szempontjából melyek azok az esszenciális aminosavak, amelyek szintjének emelésével, vagy pótlásával a fehérjék hasznosulásán lehetne javítani, hiszen, ha ezeket ki tudjuk pótolni, akkor a többi aminosav is sokkal hatékonyabban épül be”,

– mutat rá Dr. Cseh Gellért, a Medifood Kft. ügyvezetője.

„Így született meg az IDEAAL™, amely valódi versenyképes alternatívát jelenthet a piacon elérhető hasonló készítményekhez képest, hiszen sikerült egy, a hagyományos fehérjéknél akár 25%-kal jobban beépülő szuperfehérjét létrehozni.”

Magas tápérték, maximális hasznosulás

„A magas fehérjetartalmú termék létrehozása komoly kihívásnak bizonyult, ám a cél megvalósult, ráadásul a kutatásfejlesztés olyan eredményt hozott, amely lehetővé tette a konzorcium tagjainak szabadalom benyújtását a termékre”,

– emeli ki Dr. Cseh Gellért. Az új fehérjekészítmény több szempontból is különbözik a jelenleg elérhető hasonló termékektől.

„Tápértéke jelentősen magasabb, mivel a fejlesztés során a terméket úgy optimalizáltuk, hogy a fehérje minél jobban hasznosuljon a szervezetben. Emellett a termék funkcionális és érzékszervi tulajdonságai is kiemelkedőek”

– jegyzi meg Marton Endre.

„A magas fehérjetartalmú termékek manapság egyre népszerűbbek, azonban nem csupán a fehérje mennyisége, hanem annak minősége is kulcsfontosságú. Mi ebben szerettünk versenyelőnyt szerezni”

– egészíti ki Dr. Abrankó László.

MediDrink Platinum+

A projekt során a MATE kutatói az optimális fehérjekeverék összetételét dolgozták ki, laboratóriumi prototípusokat állítottak elő, és kísérleti élelmiszerekben is vizsgálták a hatékonyságot. A Sole-Mizo Zrt. csornai üzemében ipari léptékű gyártási folyamatot alakítottak ki, amely biztosítja a termék állandó minőségét és nagy mennyiségű előállítását, míg a Medifood Hungary Innovation Kft. szakemberei a klinikai tápszerekben való felhasználhatóságot tesztelték. Ennek eredményeként megszületett a MediDrink Platinum+ nevű klinikai tápszer, amely az időskori izomtömegvesztés elleni diétás táplálkozásban nyújt segítséget.

Proteinindex, az új fehérjeminősítő rendszer

A projekt keretében kidolgoztak egy új fehérjeminősítési rendszert is: a Proteinindex az élelmiszerek fehérjetápértékének osztályozását szolgálja, uniós védjegykérelmét már benyújtották. „Az ilyen típusú minősítési rendszer előnye, hogy könnyen hozzáférhető és érthető információt biztosít a fehérje minőségéről és mennyiségéről, így hozzájárulhatunk a tudatosabb vásárlói magatartás kialakításához. A Proteinindex hatása a jövőbeni élelmiszeripari termékekre is jelentős lehet, mivel segíthetünk a fogyasztóknak a számukra legmegfelelőbb termékek kiválasztásában”, mondja a Bonafarm Zrt. (Sole-Mizo Zrt.) K+F vezetője. A fogyasztók gyakran csak a fehérjetartalmat nézik, de fontos figyelembe venni a fehérje minőségét is. A Proteinindex egy nemzetközi standardok szerint működő rendszer, amely a WHO és a FAO által ajánlott DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score) skálát használja.

„Ez a minősítési rendszer, több sajátság együttes figyelembevételével négy kategóriába sorolja az élelmiszereket fehérjetápértékük alapján: kiváló, jó, közepes és elégséges. Mindegyik kategóriához tartozik egy egyedi logó, amely segít a fogyasztóknak gyorsan eligazodni a termékek között”,

– mondja a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet tanszékvezetője.

Hogyan tovább?

Klinikai tápszerekben történő alkalmazásával a Medifood is egyedülálló értéket tud képviselni a piacon, és ez ösztönözheti az innovációt is, a szabadalom nyújtotta védettséggel pedig a nemzetközi piacon is megjelenhetünk”, hangsúlyozza Dr. Cseh Gellért.

„Az elmúlt évek fogyasztói és piaci tendenciái, valamint az egészségtudatos táplálkozás legújabb trendjei alapján az elkövetkező évtized a fehérje évtizede lesz. A Sole-Mizo, mint Magyarország legnagyobb tejipari vállalata számára jelentős üzleti lehetőség rejlik ebben a szegmensben, ennek alapját többek között az adja, hogy a vállalat a régió egyik legmodernebb tejfehérje por gyártógyártókapacitásával rendelkezik”,

mondja Marton Endre.

A Sole-Mizo Zrt., a Medifood Hungary Innovation Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem konzorciuma a Széchenyi Terv Plusz program keretében 996,44 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert 2022-ben, mely lehetővé tette a konzorcium GINOP-PLUSZ-2.1.1-21-2022-00048 azonosítószámú, „Tejfehérje-alapú, speciális célra szánt élelmiszer és tápszerösszetevők fejlesztése” című kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítását. 

Kapcsolódó cikkeink