Húzóágazattá vált a turizmus Pest megyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 11. 10:30

Az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt tavaly a Pest megyébe látogató és ott megszálló turisták száma, a legkedveltebb célpont változatlanul a Dunakanyar, a leglátogatottabb rendezvény a mogyoródi Forma 1 – közölte a KSH adataira, illetve saját tapasztalataikra hivatkozva Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnöke.

A KSH kimutatása alapján 2012 első kilenc hónapjában Pest megye kereskedelmi szálláshelyein 313 ezer vendég szállt meg – 4,3 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában -, és 608 ezer vendégéjszakát töltöttek el, ami 5,8 százalékos növekedésnek felel meg. Országosan a vendégszám és az eltöltött éjszakák száma 2,8, illetve 4,1 százalékos emelkedést mutat.

A belföldi turisták száma továbbra is felülmúlja a külföldiekét, az előbbiek 7,4, az utóbbiak 2,4 százalékkal több éjszakát töltöttek Pest megyében az előző év azonos időszakához képest a KSH felmérése szerint. A határon túlról a régióba érkezők több mint háromnegyede EU-állampolgár, leginkább német, román és lengyel, illetve egyre többen utaznak ide a Koreai Köztársaságból is.

Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke szerint a bel- és külföldi turisták körében még mindig a Dunakanyar a legkedveltebb főváros környéki célpont, a legtöbb, főként külföldi vendéget vonzó rendezvény pedig a Forma 1. Növekvő számban érkeznek távolabbról a százhalombattai Summerfestre is, míg a belföldiek körében a vecsési káposztafesztivál és a váci vigalom népszerűsége nőtt erőteljesen. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink