Hüvelyesekből tojás
Egy francia vegán márka, a Les Merveilloeufs a tyúktojás növényi alapú alternatíváján dolgozik. Az összetevője szerint hüvelyesekből áll majd – írja a Livekindly.co nyomán az origo.
Két francia vállalkozó kifejlesztett egy tojást, amely úgy néz ki és az íze is olyan, mint egy tyúktojásé, viszont nem baromfi tojta, hanem hüvelyes növényekből készült.
Két biológus, Philippine Soulères és Sheryline Thavisouk egy vegán tojásgyártó társaságot alapított, melynek még a neve is a tojással kapcsolatos: a Les Merveilloeufs, melyből a merveilleux csodálatosat jelent, az oeufs pedig tojást.
A „csodálatos tojás” receptje még fejlesztés alatt áll, azonban a duó megerősítette egy interjúban, hogy a tojás hüvelyesekből készül majd. Annak érdekében, hogy a tojásuk a lehető legvalóságosabb legyen, alkottak rá egy héjat is. Ez jelenleg még műanyagból készül, de szakértők bevonásával már dolgoznak egy olyan alternatíván, mely a lehető leginkább környezetbarát lenne.
A Les Merveilloeufs tojás a tervek szerint a hagyományos tojás közvetlen helyettesítője lesz. Fel lehet majd kavarni, fel lehet forralni, meg lehet sütni, és süteménytésztához is használható lesz majd.
„A Marveilloeufokat ugyanúgy meg lehet majd enni, mint a tyúktojást” – mondta Soulères és Thavisouk. „Omlettben vagy főzéskor, nyersanyagként. A tojásfehérje még nem verhető habbá, az alkotók azonban kihívásnak tekintik ennek megoldását is.
Táplálkozás szempontjából a Les Merveilloeufs tojás kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint egy tyúktojás. A fehérjetartalom szintén kissé kevesebb benne.
Az íze azonban nagyon hasonló a tyúktojáshoz, bár a Merveilloeufok kissé kénesebb ízűek lesznek.
A vegán tojás a francia fejlesztők szerint ugyanúgy fog kinézni és ugyanolyan ízű is lesz, mint a tyúktojás.
A Les Merveilloeuf próbálkozása nem egyedüli. A kaliforniai élelmiszer-tech márka, a JUST is létrehozott egy vegán tojásterméket, amely folyékony formában, palackozva kapható. Ők a növényi tojást mungóbabból készítik, de éppúgy összekeverhető és megsüthető, mint a Merveilloeufs tojás.
Növekszik a kereslet az állati eredetű termékek vegán alternatívái iránt, a vegánizmus virágzik – mondta Soulères. – Rájöttünk, hogy a vegán emberek mindennapi életében a tojás hiányzik a leginkább.
Ez egy olyan étel, amely minden étkezés során szerepet kaphat, a reggelitől a vacsoráig, édes és sós ételekben egyaránt. Ezért döntöttünk úgy, hogy elkészítjük a vegán változatát.
Soulères és Thavisouk reményei szerint a Les Merveilloeuf tojások az idei év közepére kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. (Livekindly.co, origo)
Kapcsolódó cikkeink
Start-up-ba invesztál a német Weleda
A tanúsítvánnyal rendelkező natúrkozmetikumok és antropozófiai gyógyszerek forgalmazása terén globális…
Tovább olvasom >A növényi alapú innovációkra ösztönzőleg hat a fermentáció, a regionális ízek és az árparitás
Bár a növényi alapú ágazat eddig is jelentős sikereket ért…
Tovább olvasom >Áfareformot javasolnak szakértők a megfizethetőbb, egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerekért
Az Oxford Martin School és az Environmental Change Institute kutatói…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kozák Tamás: Az állami árszabályozás nem megoldás az inflációra
A kiskereskedelemben zajló piaci folyamatok egyre inkább reflektorfénybe kerülnek, különösen…
Tovább olvasom >A fiatalok és idősek a legboldogabbak, a negyvenesek a legboldogtalanabbak – KOMÉTA kutatás a boldogság világnapjára
A magyarok 54 százaléka boldog vagy többször az, mint boldogtalan…
Tovább olvasom >myPOS bemutatja a Tap to Pay funkciót iPhone-on Magyarországon
Az Egyesült Királyságban székhellyel rendelkező myPOS fizetési szolgáltató bevezeti a…
Tovább olvasom >