Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére
Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában – számolt be a hivatal pénteki közleményében.

Az élelmiszerbiztonság a tárolástól is függ
A kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfelelő hűtésnek fontos szerepe van az élelmiszerbiztonság megőrzésében és az élelmiszerpazarlás csökkentésében a karácsonyi időszakban is.
A közlemény szerint egy átlagos magyar fogyasztó egy év leforgása alatt 60 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, ebből 24 kilogramm elkerülhető lenne. A pazarlás mérsékléséhez az élelmiszerek kezelésében elengedhetetlen a megfelelő tudás és a tudatos hozzáállás. Azt írják, számos olyan praktika van, amelyek alkalmazásával a hűtő és a fagyasztó még nagyobb segítséggé válhat az élelmiszerpazarlás elleni harcban. Fontos odafigyelni a megfelelő hőmérséklettartományra, az elrendezésre és az időzítésre, a hűtendő élelmiszerekre, és azokra is, amelyeknek árthat a hűtve tárolás. A fagyasztás és kiolvasztás helyes és biztonságos módjáról sem szabad megfeledkezni, valamint a hűtőtakarítás lépéseiről vagy éppen arról, mi a teendő áramszünet esetén – sorolta a Nébih.
A Maradék nélkül program legújabb útmutatója ezeket az ismereteket most egy helyen foglalja össze. A megszerzett tudás most akár értékes nyereményre is váltható a Maradék nélkül december 1. és 22. között tartó adventi kvízjátékában.
Kapcsolódó cikkeink
„Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” – meseíró pályázatot hirdetett a Nébih
Első alkalommal hirdette meg országos meseíró pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-…
Tovább olvasom >Nébih: visszahívták a forgalomból a Jármitészta Kft. tojás nélküli száraztészta készítményét
Tojás jelenléte miatt a Jármitészta Kft. visszahívta a forgalomból a…
Tovább olvasom >Operatív idők – X. Zsendülés Kertészeti Konferencia
A tavasz beköszöntével nem csupán a természet, hanem a kertészek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Májusban csökkent a GKI konjunktúra indexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt. – az EU támogatásával végzett –…
Tovább olvasom >Az árréstop zökkenőmentes kivezetését segítő javaslatokat tesz az OKSZ
Az Országos Kereskedelmi Szövetség nemzetközi élelmiszer-kiskereskedelmi vállalkozásai a további bizonytalanság…
Tovább olvasom >Harmadára csökkent bizonyos termékek ára az árrésstopnak köszönhetően
A Bankmonitor szakértői azt vizsgálták meg helyszíni árvizsgálat keretében, hogy…
Tovább olvasom >