Huszonötezren ünnepelték a pálinkát a Budai Várban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 09. 10:44

Örömzenével, a Karaván Família fergeteges koncertjével ért véget a tavaszi, VI. Budapesti Pálinkafesztivál, amely a négy nap alatt huszonötezer látogatót fogadott a Budai Vár Hunyadi udvarában. A gasztronómiai rendezvény főszereplői, a szilvapárlatok, a szilvás ételek, na és persze az Év Szilvapálinkája, amely 10 főzde prémiumpárlatainak blendjéből született, elnyerte a közönség tetszését. Utóbbiból félezer sorszámozott palack fogyott.

Bezárta kapuit a tavaszi Budapesti Pálinkafesztivál, amely annak dacára, hogy a megszokott nyüzsgő belvárosi helyszínről idén felköltözött a Várba, megmaradt a közönség kedvenc hétvégi programjának. A költözés semmit sem változtatott a látogatók lelkesedésén. Sőt, minden eddiginél többen váltottak jegyet és kóstolták végig a pazar kínálatot: a több száz párlatot, házi sajtokat, finom borokat, csokikat, pezsgőket, és kolbászokat.

„A hűvös idő ellenére azt mondhatjuk, hogy szerencsénk volt az időjárással, hiszen a rendezvény minden napján nagyon jó hangulatot varázsolt a napsütés a Budai Vár Hunyadi udvarára. Jó érzés, hogy a Budapesti Pálinkafesztivál mára egy népszerű programmá vált a fővárosiak számára.” – mondta Maros Róbert a fesztivál főszervezője.

A legnagyobb sikere kétség kívül az Év Szilvapálinkájának volt: mintegy félezer palacknyit kóstoltak és vásároltak az 1100, sorszámozott palackba került párlatból. A Békési, a Gusto, a Gyulai Pálinka Manufaktúra, a 895 Hunnium, a Nobilis, a Prekop, a Rézangyal, a Villányi és a Zsindelyes közös blendjét a Fesztivál után a Rézangyal Bisztrók országos hálózatában lehet megtalálni.

A hamvas gyümölcsből készült ételspecialitások is kitűnően szerepeltek a rendezvényen. A Bélben az igazság profi séfekből és egy gasztronómiai szakértőből álló csapata, SzilVagányok néven megtalálta az utat a látogatók hasához. Ahogy a Zila cukrászda erre az alkalomra készült pálinkával töltött Részeges aszaltszilva kockája, valamint a Choco Me csokoládékülönlegességei is kiemelt érdeklődést kaptak a látogatóktól.

„Számunkra is nagyon jó lehetőséget adott a Budapesti Pálinkafesztivál az eredettvédett békési vörösszilva pálinkánk megismertetésére. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan jelezték, mindenképpen ellátogatnak a június elején nyitó Békési Pálinkacentrumba, ahol egyébként egy látvány pálinkafőzdét és pálinkatrezort is üzemeltetünk majd.” – mondta Békési Erika, a Békési pálinkafőzde egyik tulajdonosa.

A zenei csemegék hasonlóan a pálinkákhoz, feldobták a hangulatot. A DelaDap!; Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor; a pörgős roma folkzenét játszó Karaván Família, és a többi fellépő egyaránt megtáncoltatta az ínyenc közönséget. Így a hírességeket is, akikből nem volt hiány a rendezvényen. Gesztesi Károly, Laci betyár, a Jóban Rosszban sorozat sztárjai, Horváth Éva és sokan mások tiszteletüket tették a fesztiválon és koccintottak a pálinka ünnepén.

Az idei fesztivál gasztronómiai újdonságain túl a Maestro PayPass kártya is debütált, amely az OTP Bank jóvoltából leváltotta az eddigi kuponos rendszert. Az új generációs, elektronikus fizetési mód segítségével a látogatók egyszerűbben vásárolhattak.

A hagyományteremtő célzattal létrejött, gyümölcsre épülő tematikus Pálinkafesztivál a szilva után jövő tavasszal a barackból készült párlatokra és ételekre helyezi a hangsúlyt. De addig is a közönség ősszel újra találkozhat a legfinomabb pálinkákkal és ételkülönlegességekkel, méghozzá a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon, ahol ezúttal az oroszok mutatkoznak be nemzeti italukkal, leghíresebb párlatukkal, a vodkával.

Kapcsolódó cikkeink