Húszéves jubileumát ünnepli a Bajai Halfőző Fesztivál
Húszéves jubileumát ünnepli a Bajai Halfőző Fesztivál, ahol szombat este várhatóan mintegy 1500-1800 bográcsban fő majd a hagyományos étel.
Bócsa Barnabás, a rendezvényt szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek felidézte: immár két évtizede, hogy 1996-ban Baja várossá válásának 300. évfordulója alkalmából először tartottak halfőző fesztivált – akkor „mindössze” 300 kondérban készült a halétel. A fesztivál azóta igazi népünnepéllyé vált, ahol a szórakozásé, a baráti társaságok és családok kikapcsolódásáé a főszerep, és mivel a résztvevők nem versengenek egymással, eredményt sem hirdetnek.
A hagyományokhoz hűen természetesen lesz klasszikus, gyufatésztával készített halászlé: vasárnapig mintegy 14 tonna halból, 12 mázsa vöröshagymából, 600 kiló őrölt pirospaprikából, 14 ezer liter vízből és 12 mázsa halászlétésztából készül a bajaiak kedvenc eledele – mondta Bócsa Barnabás.
Érdekességként megjegyezte, hogy a „rohamra” a helyi halboltok is felkészültek: Baján közel húsz üzlet biztosítja a főzők zökkenőmentes ellátását.
Szólt arról is, hogy a jubileumi esemény programkínálatát igyekeztek az évforduló rangjához méltón összeállítani. Bár a hivatalos megnyitót szombaton tartják, már csütörtöktől különböző programokkal várták az érdeklődőket. A Ghymes csütörtök esti koncertje mintegy húszezer látogatót vonzott, és a péntek este sztárvendégeként hasonló érdeklődésre számíthat a Boban & Marko Markovic Orkestar.
Elmaradhatatlan eleme a fesztiválnak a VIII. Felső-bácskai Néptánc Gála, ahol az idei díszvendég székelyföldi Erdőszentgyörgy néptáncosai is bemutatkoztak csütörtökön, valamint a péntek késő estétől szombat hajnalig tartó Hungarian DJ Fesztivál a Petőfi-szigeten.
A kísérőrendezvényeket sorolva Bócsa Barnabás megemlítette: a hídon fotókiállítás nyílik és a kispályás focitól az előadások és találkozók sokaságán át a kulturális programok széles választékáig mindenki találhat kedvére való elfoglaltságot a belvárosban.
Mint megjegyezte, a fesztivált övező hatalmas érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szálláshelyekre Baja 30 kilométeres körzetében már jó ideje kitehetnék a „megtelt” táblát. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Ízek, élmények, tudatosság: Mentes gasztrokaland a Víz, Zene, Virág Fesztiválon
Két jelentős hazai fesztivál, a Víz, Zene, Virág fesztivál (VZV)…
Tovább olvasom >Olcsó sörrel csábítanak a fesztiválok: a fiatalok megtartása a cél
A hazai nyári fesztiválok idén árleszállítással válaszolnak a megváltozott fogyasztási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spórol, rákeres az interneten, akcióra vadászik – így vásárol Európa 2025-ben
Az európai vásárlók 58 százaléka továbbra sem számít vásárlóerejének javulására…
Tovább olvasom >„Ha ez így folytatódik, eltűnnek az akciók” – interjú Pálinkás Zsolttal, a Tesco Magyarország vezérigazgatójával
2025 tavaszán a hazai élelmiszer-kiskereskedelem egyik legfontosabb szereplőjét, a Tescót…
Tovább olvasom >Egy felmérés szerint a magyarok 36 százaléka tervez külföldi nyaralást az idén
A magyarok 36 százaléka tervez külföldi nyaralást az idén nyáron,…
Tovább olvasom >