Húszéves jubileumát ünnepli a Bajai Halfőző Fesztivál
Húszéves jubileumát ünnepli a Bajai Halfőző Fesztivál, ahol szombat este várhatóan mintegy 1500-1800 bográcsban fő majd a hagyományos étel.
Bócsa Barnabás, a rendezvényt szervező Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek felidézte: immár két évtizede, hogy 1996-ban Baja várossá válásának 300. évfordulója alkalmából először tartottak halfőző fesztivált – akkor „mindössze” 300 kondérban készült a halétel. A fesztivál azóta igazi népünnepéllyé vált, ahol a szórakozásé, a baráti társaságok és családok kikapcsolódásáé a főszerep, és mivel a résztvevők nem versengenek egymással, eredményt sem hirdetnek.
A hagyományokhoz hűen természetesen lesz klasszikus, gyufatésztával készített halászlé: vasárnapig mintegy 14 tonna halból, 12 mázsa vöröshagymából, 600 kiló őrölt pirospaprikából, 14 ezer liter vízből és 12 mázsa halászlétésztából készül a bajaiak kedvenc eledele – mondta Bócsa Barnabás.
Érdekességként megjegyezte, hogy a „rohamra” a helyi halboltok is felkészültek: Baján közel húsz üzlet biztosítja a főzők zökkenőmentes ellátását.
Szólt arról is, hogy a jubileumi esemény programkínálatát igyekeztek az évforduló rangjához méltón összeállítani. Bár a hivatalos megnyitót szombaton tartják, már csütörtöktől különböző programokkal várták az érdeklődőket. A Ghymes csütörtök esti koncertje mintegy húszezer látogatót vonzott, és a péntek este sztárvendégeként hasonló érdeklődésre számíthat a Boban & Marko Markovic Orkestar.
Elmaradhatatlan eleme a fesztiválnak a VIII. Felső-bácskai Néptánc Gála, ahol az idei díszvendég székelyföldi Erdőszentgyörgy néptáncosai is bemutatkoztak csütörtökön, valamint a péntek késő estétől szombat hajnalig tartó Hungarian DJ Fesztivál a Petőfi-szigeten.
A kísérőrendezvényeket sorolva Bócsa Barnabás megemlítette: a hídon fotókiállítás nyílik és a kispályás focitól az előadások és találkozók sokaságán át a kulturális programok széles választékáig mindenki találhat kedvére való elfoglaltságot a belvárosban.
Mint megjegyezte, a fesztivált övező hatalmas érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szálláshelyekre Baja 30 kilométeres körzetében már jó ideje kitehetnék a „megtelt” táblát. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Ismét csökken a tojás ára a Lidl-ben
Idén másodszor csökkenti az egyik legfontosabb alapélelmiszer árát a Lidl,…
Tovább olvasom >Pisztáciaboom a világban – sok helyen kedvenc snack lesz
A pisztácia iránti kereslet világszerte folyamatosan nő, és a globális…
Tovább olvasom >