Húsz százalékkal nőtt a belföldi forgalom a kereskedelmi szálláshelyeken

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 10. 10:25

Kétszámjegyű növekedést ért el áprilisban a vendégek és a vendégéjszakák száma, valamint a szállásdíj-bevétel a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldi forgalom emelkedése különösen dinamikus volt: a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma 21,9%-kal, a tőlük származó szállásdíj-bevétel pedig 25,6%-kal nőtt 2013 áprilisához képest. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a belföldi turizmus utóbbi évekre jellemző és idén is folytatódó felfutása stabilabbá, a külső hatásoknak ellenállóbbá teszi az ágazatot, továbbá hozzájárul a még mindig nagyon erős szezonalitás oldásához.

szallszobaA KSH gyorstájékoztatója szerint áprilisban 578 ezer vendég 1,7 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeinken. Előbbi 12,4%-os, utóbbi 14,4%-os növekedést jelent 2013 áprilisához képest. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevétele 14,3%-kal, 14 milliárd forintra nőtt.

A kiugróan magas növekedésben közrejátszott, hogy idén a húsvét áprilisra esett, míg tavaly márciusban volt, illetve a bázis relatíve alacsony, ugyanis tavaly ilyenkor érezhetően csökkent a vendégéjszakák száma. Még ezzel együtt is elmondható azonban, hogy stabil, erőteljes növekedés történt idén áprilisban, a mostani adatok a két évvel ezelőtti nagyon magas vendégforgalmi számokat is jelentősen meghaladják.

A külföldi vendégek száma 7,2%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 9,4%-kal, a külföldiektől származó szállásdíj-bevétel pedig 9,6%-kal nőtt áprilisban 2013 azonos időszakához képest. A beutazó forgalom szerkezete nem változott, az első három helyen Németország, Oroszország és Ausztria található. Áprilisban mindhárom vezető piacról markánsan nőtt a beutazás tavalyhoz képest, Németországból 9,3%-kal, Oroszországból 18,5%-kal, Ausztriából pedig 16,6%-kal.

Áprilisban 334 ezer belföldi vendég 727 ezer éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ahol összesen 4,5 milliárd forint szállásdíjat fizettek. Ezek a számok sorrendben 18,7%-os, 21,9%-os és 25,6%-os növekedést jelentenek 2013-hoz képest. A belföldi turizmus növekedése mögött továbbra is erőteljesen felfedezhető a SZÉP Kártya növekvő népszerűsége: idén január és április között a kereskedelmi szálláshelyek 3,65 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP Kártyát, ami 27%-os növekedés tavalyhoz képest. Úgy tűnik, hogy tényleg kialakulóban van az a szemléletváltás, amit az NGM a SZÉP Kártyától várt: hogy a pihenés, a feltöltődés, az egészség megőrzése nagyobb szerepet kap a munkavállalók életében.

Az első négy hónap teljesítménye – köszönhetően a gyengébb márciusnak – valamivel kiegyenlítettebb, a főbb mutatók tekintetében összességében 10% körüli növekedést mutat. Január-áprilisban 2,2 millió vendég 5,3 millió éjszakát töltött el a szálláshelyeken, ami 9%-os, illetve 8%-os növekedést jelent a tavalyi első négy hónaphoz képest. (Nemzetgazdasági Minisztérium)

Kapcsolódó cikkeink