Húsz éves a Coop Üzletlánc

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 18. 11:40

A Coop sikere magyar siker, az üzletlánc a magyar gazdaság meghatározó szereplőjévé tudott válni, eredményesen felvette a versenyt a nagy nemzetközi láncokkal – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Coop Üzletlánc megalapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen szerdán Budapesten.

Tóth Géza

Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a Coop Üzletlánc megalapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Művészetek Palotájában 2015. november 18-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán


Varga Mihály hozzátette: nagy szükség van azokra vállalatokra, amelyek mint a Coop, nem csak a tőke és a profit szempontjai alapján tevékenykednek, de társadalmilag felelős vállalatként is működnek. A bolthálózat 100 százalékig magyar tulajdonban van, több mint 30 ezer dolgozót foglalkoztat – köztük 27 ezer nőt-, és több mint 80 százalékban magyar gyártású terméket forgalmaz. Ezzel a Coop 700 magyar kkv-nak biztosít megélhetést, és üzleti lehetőséget nyújt 3000 magyar beszállító partnerének – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: a számok azért fontosak, mert Coopnál elköltött minden forint a magyar termelőket, a magyar vidéket, a mezőgazdasági termelést és a hazai munkahelyeket támogatja. Az üzletlánc jó példa arra, hogy a magyar termékek többségi arányával is lehet sikeres Magyarországon egy vállalkozás – mondta. Megemlítette még, hogy a Coop forgalma folyamatosan emelkedik, üzleteiket naponta mintegy másfél millió vásárló keresi fel.

Az elért gazdasági eredményekről szólva felidézte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 27 hónapja folyamatosan erősödik, amiben a legfontosabb szerepet a kedvező gazdasági folyamatok játszották: a növekedés felfutása, a munkában állók számának növekedése, a reálbérek emelkedése – sorolta. A kiskereskedelmi forgalom 2016-ban is növekedni fog, az NGM előrejelzése szerint a háztartások fogyasztása csaknem 3 százalékkal bővül.

Varga Mihály megerősítette, hogy a kormány célja a magyar gazdaság nagyjából egyötödét kitevő feketegazdaság visszaszorítása. Az elmúlt években az online pénztárgépek, és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése lehetővé tette, hogy a forgalom a legális szereplőknél növekedjen. A tervek szerint az online kasszákat kiterjesztik majd az autószervizekre, tisztítókra, a taxiszolgáltatásra, valamint a wellness és a pénzváltás területére – közölte.

Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy immár 3 ezer franchise boltot üzemeltetnek, 1700 településen vannak jelen. Az üzletlánc a vidéki munkahelyek megtartásában, az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója – hangsúlyozta.

Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy piaci részesedést tekintve a Coop jelenleg 3. legnagyobb kereskedelmi hálózat Magyarországon. Kiemelten fontosnak nevezte hogy, az elmúlt évtizedekben több mint 700 helyi őstermelőnek biztosítottak állandó piacot.

A Coop-csoport tavaly 560 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 550 milliárd forint után, korábbi közlés szerint idén 2-4 százalékos árbevétel-növekedést terveznek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink