Húsz éve nyílt meg az első hazai hipermarket Győrben

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 04. 11:21

Új kereskedelmi kategóriát honosított meg a SPAR 1995-ben azzal, hogy 600 millió forintos beruházás keretében megnyitotta az első hazai hipermarketet Győrben. A 20. évfordulót a SPAR Magyarország együtt ünnepelte meg a városvezetéssel, és a jubileumi rendezvényen 1,5 millió forint értékű SPAR-utalványt adományozott a győri általános iskolák első osztályainak.

SPAR Gyor 20150904

Mivel a győri INTERSPAR megnyitása a kereskedelmi lánc és a város életében egyaránt fontos mérföldkő volt, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. a 20. évfordulót a városvezetéssel és a lakosokkal közösen ünnepelte meg. A sajtótájékoztatóval egybekötött jubileumi eseményen, szeptember 4-én Radnóti Ákos alpolgármester elmondta: annak idején nagy esemény volt az első hazai hipermarket megnyitása Győrben, amely azóta is töretlenül népszerű a városlakók körében. „Győr büszke rá, hogy az itt működő vállalkozások tevékenységi körükön túl a város társadalmi életében is részt vesznek, közösségünk gyarapodása érdekében. Győr azért tud sikeres lenni, mert a helyi cégek és vállalkozások élen járnak a társadalmi felelősségvállalásban. Jó példa erre a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. mostani szerepvállalása is, amivel az iskolakezdést teszik könnyebbé.” Az alpolgármester köszönetet mondott a felelősségteljes gondolkodásért, és gratulált az elmúlt húsz év eredményeihez, az elkövetkező évekre is hasonlóan eredményes működést kívánva az áruháznak.

A SPAR Magyarország a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett vállalatként jótékony célt is szolgálni kívánt az eseménnyel, ezért összesen 1,5 millió forint értékű SPAR vásárlási utalvánnyal ajándékozta meg a győri általános iskolák első osztályait, megkönnyítve ezzel az iskolakezdést. Az utalványt Blazovicsné Varga Marianna, a győri Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója vette át az iskolák nevében. „Nagyon örülünk, hogy a SPAR Magyarország 20. jubileumi ünnepsége kapcsán a vállalat gondolt a gyermekekre is. Külön öröm, hogy ebből az alkalomból nagy összeggel támogatja az iskolát idén megkezdő győri kisdiákokat! A közel 1 100 első osztályos tanuló és tanítóik nevében is köszönöm, hogy a Győri Tankerületben szeptember elsején indult 44 osztály összesen másfél millió forint értékben vásárolhat iskolaszereket az áruházlánc üzleteiben! – mondta a tankerület igazgató az eseményen.

A magyarországi kiskereskedelem modernizációja leginkább a hipermarketek megjelenésének köszönhető, amelyek meghonosításában a SPAR úttörő szerepet vállalt. A vásárlókat már a kezdetektől megragadta, hogy a kiflitől a kerti padig annyi mindent beszerezhettek egy olyan áruházban, amely előtt mindig találtak parkolóhelyet. Ma összesen 163 hipermarket működik országszerte, az első a győri INTERSPAR áruház volt 1995-ben.

A legelső INTERSPAR eredetileg a Rábatext szövödéje volt, és a 10 ezer négyzetméter alapterületű épület átalakítása 600 millió forintba került. Húsz évvel ezelőtt meglehetősen nagy visszhangot keltett mind a beruházás nagyságrendje, mind az, hogy olyan korszerű bevásárlócentrum létesült Győrben, amely helyet adott banknak, utazási irodának, étteremnek is, továbbá 150 ember számára új munkahelyet is teremtett. Ma már természetesnek vesszük, hogy a hipermarketekben kiegészítő szolgáltatásokat is találunk, annak idején azonban párját ritkította ez a kiskereskedelmi forma.

A SPAR tavaly novemberben nyitotta meg legújabb hipermarketét Szekszárdon.

Kapcsolódó cikkeink