Húsipari „nagyhét” után
Fókuszban: Hatékonyabb termelés, fejlettebb belpiac
„A hús bizalmi termék. Az ünnepi asztalra valót olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg, amelyikben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, amelynek címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriájában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon!” – üzente a fogyasztóknak Éder Tamás, a Hússzövetség társadalmi elnöke hagyományos, húsvét előtti sajtótájékoztatójukán Budapesten, múlt kedden.
Bejelentette, hogy az ágazat teljesítménye 2018-ban meghaladta a 820 milliárd forintot. Belföldi értékesítése pedig 8,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Tájékoztatott arról is, hogy hazánkban az élő sertés átlagára tavaly egész évben meghaladta az EU átlagárát, ami általában magasabb a világpiaci áraknál. Emiatt továbbra is drágán kénytelenek alapanyagot vásárolni a magyar húsfeldolgozók, akik ezért nehéz versenyhelyzetbe kerülnek.
Két nappal a Hússzövetség sajtótájékoztatója után szintén a fővárosban rendezett több szervezet „Merre tovább sertéságazat?” címmel konferenciát. Ahol többek közt egy kerekasztal résztvevői első sorban a feldolgozás hatékonyságának növelését sürgették. Továbbá azt, hogy a készítménygyártás fejlesztése még inkább célozza meg a fogyasztók egyes rétegeit, és hatékonyabban alkalmazkodjon a változó vásárlási szokásokhoz.
A termelői szervezetek vezetői a belföldi piac fejlesztését, a kínálat stabilizálását szorgalmazták.
(Munkatársunk részletes helyszíni húspiaci tudósításait a Trade magazin 6. számában olvashatják).
Kapcsolódó cikkeink
Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Mérséklődik a vágósertés termelői ára
Az Egyesült Államokban a sertés ára 1,94 dollár (USD)/kilogramm hasított…
Tovább olvasom >