Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt
Hungarikum lett a karcagi birkapörkölt, ez az első ételrecept, amely bekerült a hungarikumok sorába – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton a XV. Karcagi Birkafőző Fesztivál megnyitóján. Hozzátette: a generációkról generációkra örökített ételkülönlegesség megérdemli a megbecsülést és a védelmet.
Dobos László, Karcag polgármestere elmondta, szombaton és vasárnap a kétnapos fesztiválra mintegy 12-13 ezer vendéget várnak. Birkapörköltet pedig összesen mintegy 200 főzőhelyen készítenek a fesztivál első napján. Ezt mintegy 400 birka bánja – tette hozzá.
A polgármester reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a fesztivál hozzájárul a juhtartás fellendítéséhez a térségben. Hozzátette: ugyanakkor a városnak nemcsak birkafőző versenyére kell büszkének lenni, hanem más hagyományaira, például népművészetére, valamint a városban és a térségben található gyógyvízre is. Ez további idegenforgalmi vonzerőt jelenthet Karcag számára.
Magyarországon jelenleg mintegy 830 ezer anyajuh van, és ez év végére várhatóan mintegy 600 ezer bárányt lehet majd így értékesíteni. A magyar juhágazat árbevétele éves szinten 11-12 milliárd forint. A magyarok évente 30-40 dekagramm birkahúst esznek. Mindezt Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke mondta el korábban az MTI-nek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >