Hungarikum lehet a libamáj és a libatoll

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 02. 00:11

Készül a törvény arról, hogy hungarikum legyen a libatoll és a libamáj. Ezzel lehet jogi védettséget adni a termékeknek a különféle állatvédelmi és piaci támadások során, bár ennek eredményessége erősen kétséges.

Hungarikummá nyilvánítja a libamájat és a magas pehelytartalmú libatollat a már készülő új törvényi szabályozás – derült ki a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közötti egyeztetéseken – számolt be az agromonitor.hu. A parlament várhatóan december elején tárgyalja meg a hungarikumokról szóló törvényt, amelynek első termékcsoportjában a terméktanács honlapján közölt információk szerint a „magyar libamáj” és a „magas pehelytartalmú magyar libatoll” is helyet kap majd. A változtatással e két termék megfelelő rangra emelkedik és az eddigieknél jóval komolyabb hazai védettséget élvezhet – állítják a BTT szakértői.
A parlament még 2008. novemberében – ötpárti egyetértéssel – elfogadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy az akkori kormány nyújtson be törvényjavaslatot a hízott kacsa- és libamáj hungarikummá nyilvánításáról, de a jogszabályi előkészítő munka megakadt. A két évvel ezelőttii politikai összefogás hátterében az állt, hogy a Négy Mancs (NM) elnevezésű osztrák állatvédő szervezet támadást intézett a magyar libamáj- és tolltermelés ellen. Mivel az NM negatív kampánya a nyugat-európai piacokon az eladások visszaesésével fenyegetett, a politikai pártok a hazai kacsa- és libatermékeknek a 2008-as parlamenti határozattal kívántak alapbiztonságot nyújtani. Szakértői szerint azonban a komolyabb védelem érdekében a most tervezett törvényi szintű szabályozásra van szükség – közli a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink