Hungaricool-győztesek: gasztronómiai csúcstermékek az Interspar polcain

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 12. 18. 12:07

Alább a Spar által indított és az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával lezajlott Hungaricool termékinnovációs verseny 269 beérkezett pályázatából kiválasztott 10 győztes terméket mutatjuk be.

 

Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet – Legjava szószok és lekvárok

A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Szószok és lekvárok kategóriában három termékükkel – Legjava borsos-mentás eperszósz, Legjava hétfűszeres paprikaszósz, Legjava pezsgős őszibaracklekvár – is sikert arattak. A termékek közös jellemzője, hogy homokhátsági gazdák által termelt, kiváló minőségű, kézzel válogatott alapanyagokból készülnek. A gyümölcsöket és zöldségeket hagyományosan magyar vagy éppen ritka és különleges tájakról származó egzotikus fűszerekkel ízesítik. A prémium minőségű kézműves termékek tartósítószer- és adalékanyag-mentesek.

A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet büszke arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében célkitűzéseiket hátrányos helyzetű helyi munkavállalók foglalkoztatásával érik el.

 

 

_________________________________________

 

 

Shrub Hungary Kft. – SHRUBBIE üdítőitalok

A Shrub Hungary Kft. enyhén szénsavas üdítőitalai újító, 100% természetes, tartósítószer-mentes, rendkívül frissítő és egészséges innivalók. Alapanyagaik tekintetében a Shrubbie-k egyedülállóak a magyar piacon, hiszen gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt, világszínvonalú furmint borecetet és a topáz almaecetet tartalmaznak. A Shrubbie üdítőknek számos, az egészségre jótékony hatásuk van.

A termék jelenleg birs-levendula, meggy-menta, málna-csipkebogyó és kender-gyömbér ízekben érhető el. Az üdítő enyhén szénsavas és csak gyümölcscukrot tartalmaz.

 

 

_________________________________________

 

 

Prizma-Bautim Kft. – Kenhető zsírok

A Bőközi Legendás márka rég elfeledett receptúrákat porolt le, s felélesztette a hagyományos termékgyártásra jellemző eljárásokat. A termékek teljes egészében mentesek a káros adalékanyagoktól, és kizárólag természetes alapanyagokból készülnek.

A két győztes termék az Ősök hagyatéka és a Józsi bácsi fűszeres zsírja. Előző egy hagyományos zsír hagymás húsdarabokkal, amely nem tartalmaz sem tartósítószert, sem adalékanyagokat. Ahogy a cég fogalmaz: „Amint kinyitjuk az üveget, már az illat is magával ragadja képzeletünket, és elindul az időutazás.” A második termék a régi disznótorok hangulatát idéző kolbászzsír füstölt kolbászdarabokkal, modern és mégis tradicionális, környezetbarát csomagolásban. A termékek normál és mangalicasertés zsírjából is elérhetőek.

 

 

_________________________________________

 

 

Fejes Attila – Hagymás alap

A Hagymás alap nevű zöldséges sült hagymakrém olyan magyar specialitás, mely a nemzeti konyha legfontosabb zöldségén, a vöröshagymán alapul. A legtöbb nemzetnek van saját zöldségkrémje, a magyar nép zöldségkrémjének alapja pedig nem lehet más, mint a hagyma.

Fejes Attila zöldséges sült hagymakrémje olyan hiánypótló termék, amelyre a mai magyar konyhának nagy szüksége van. A termék rendkívül sokrétű, a főzés bármely szakaszában hozzáadható az ételhez, csak növényi alapanyagokat tartalmaz, s ezért remekül beleillik a vegetáriánus és vegán étrendbe is. Laktóz-, glutén-, cukor-, ízfokozó- és tartósítószer-mentes.

 

 

_________________________________________

 

 

Mendula Bakery Kft. – Mendula Granolák

A Mendula Bakery granolái zabpehellyel, olajos magokkal és természetes édesítőkkel ropogósra sütött reggelizőtermékek. Különlegességük, hogy bio-gluténmentes zabpehelyből készülnek, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, vegán- és laktózmentesek, nem tartalmaznak pálmazsírt, finomított fehér cukor helyett almacukorral és almalésűrítménnyel édesítik őket, és mindegyik szelet nagy mennyiségben tartalmaz olajos magvakat. A Mendula Bakery úgy válogatta a granolákhoz hozzáadott aszalt gyümölcsöket, hogy azok hozzáadott cukrot vagy tartósítószert ne tartalmazzanak. A granolák a legjobb minőségű alapanyagokból, kézműves technológiával készülnek.

 

 

_________________________________________

 

 

Hétvezér-Product Kft. – Kolbász- és szalámikülönlegességek

A Hétvezér-Product Kft. őshonos állatokból (szürkemarha, bivaly, ló, mangalica, szamár, szarvas) készít hagyományos, tradicionális fűszerezésű és érlelésű száraz füstöltárut, szalámit. A cég fő tevékenysége a prémium kategóriás száraz füstöltárugyártás és -forgalmazás. A gyártás a minőséget garantáló gyártóüzemben történik saját receptúrák alapján. A termék leginkább a házi jellegű füstöltárura hasonlít, ám nagyüzemi minőségben és mennyiségben készül, ezért állandó minőség jellemzi, de a biotermékek iránti egyre növekvő kereslet miatt ilyen minősítésű termékeket is készítenek. A versenyen a cég szalámival és két kolbásztermékkel nyert.

 

 

_________________________________________

 

 

Vagamary Kft. – Hűtött desszertek

A Vagamary egészségtudatos cukrászdában glutén-, laktóz-, tej- és hozzáadott cukortól mentes süteményeket és desszerteket készítenek. A Hungaricool-versenyre a cég egy poharas süteményinnovációval nevezett.

A Vagamary szeletsüteményeket készít üvegben, ezáltal szélesebb körben tudja értékesíteni termékeit. Süteményeik – Somlói tál, Rákóczi tál, Málnás túrópohár, Epres túrópohár – áprilistól négy ízben várják a vásárlókat az Intespar-üzletekben.

 

 

__________________________________________

 

 

Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. – Pástétomok

A Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. az „Ízek a vadászházból” kézműves vadpástétom-családjával nevezett és került be a Hungaricool nyertesek közé. Receptúráikban kizárólag a hazai erdőkben tervszerű vadászati tevékenység során elejtett vadakból származó és a vadgazdaságok által bevizsgált vadhúst használnak, amit zsiradékkal, zöldségekkel és fűszerekkel egészítenek ki. Pástétomjaik csak természetes anyagok felhasználásával készülnek, semmilyen adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, tartósításuk hőkezeléssel történik.

A Hungaricoolra négy ízvariánssal – erdei gombás szarvaspástétom, csípős-magyaros pástétom, vadas vaddisznópástétom, vaddisznó-rillett – neveztek. A vadhús ökológiai lábnyoma töredéke a tenyésztett állatokénak, így a cég pástétomjai hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és egészségesebb étrendhez.

 

 

__________________________________________

 

 

Piros Gábor – Füstölt fürjtojás

Piros Gábor füstölt fürjtojásai Galyatetőről származnak. A hely sajátos mikroklímájának köszönhetően télen-nyáron hideg füstöléssel készítik el a füstölt fürjtojásokat. A füstölésnek és az egyedi pácolási eljárásnak köszönhetően a termék tartósítószer, adalékanyag és aromák nélkül is hosszú ideig eltartható. A tojásokat rövid ideig sós vízben főzik, majd 24 órán keresztül pácolják erdélyi sós vízben. Ezután a tojásokat rövid szárítást követően négy órán keresztül bükkfán füstölik, hagyományos hideg füstöléssel, majd üvegekbe helyezik és extra szűz napraforgó olajjal öntik fel őket.

 

 

____________________________________________

 

 

Anjuna Ice Pops Kft. – Jégkrémek

A verseny győztesei közé az Anjuna három különböző ízű jégkrémmel került be, amelyek kizárólag természetes és magas minőségű összetevőkből, növényi tejekkel készülnek. Az Anjuna minden terméke tej- és gluténmentes.

Az Inter­spar-­üzletekben hamarosan kapható ízek közül a Szicíliai pisztácia 100%-os szicíliai pisztáciapasztával és rizstejes alappal, az Elefántcsontpart kókusz kókusztejjel és valódi kókuszhússal, a Mangó-­maracuja pedig alphonso mangó és passiógyümölccsel készül. A jégkrémek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Kapcsolódó cikkeink