Hungaricool-győztesek: gasztronómiai csúcstermékek az Interspar polcain
Alább a Spar által indított és az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával lezajlott Hungaricool termékinnovációs verseny 269 beérkezett pályázatából kiválasztott 10 győztes terméket mutatjuk be.
Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet – Legjava szószok és lekvárok
A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Szószok és lekvárok kategóriában három termékükkel – Legjava borsos-mentás eperszósz, Legjava hétfűszeres paprikaszósz, Legjava pezsgős őszibaracklekvár – is sikert arattak. A termékek közös jellemzője, hogy homokhátsági gazdák által termelt, kiváló minőségű, kézzel válogatott alapanyagokból készülnek. A gyümölcsöket és zöldségeket hagyományosan magyar vagy éppen ritka és különleges tájakról származó egzotikus fűszerekkel ízesítik. A prémium minőségű kézműves termékek tartósítószer- és adalékanyag-mentesek.
A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet büszke arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében célkitűzéseiket hátrányos helyzetű helyi munkavállalók foglalkoztatásával érik el.
_________________________________________
Shrub Hungary Kft. – SHRUBBIE üdítőitalok
A Shrub Hungary Kft. enyhén szénsavas üdítőitalai újító, 100% természetes, tartósítószer-mentes, rendkívül frissítő és egészséges innivalók. Alapanyagaik tekintetében a Shrubbie-k egyedülállóak a magyar piacon, hiszen gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt, világszínvonalú furmint borecetet és a topáz almaecetet tartalmaznak. A Shrubbie üdítőknek számos, az egészségre jótékony hatásuk van.
A termék jelenleg birs-levendula, meggy-menta, málna-csipkebogyó és kender-gyömbér ízekben érhető el. Az üdítő enyhén szénsavas és csak gyümölcscukrot tartalmaz.
_________________________________________
Prizma-Bautim Kft. – Kenhető zsírok
A Bőközi Legendás márka rég elfeledett receptúrákat porolt le, s felélesztette a hagyományos termékgyártásra jellemző eljárásokat. A termékek teljes egészében mentesek a káros adalékanyagoktól, és kizárólag természetes alapanyagokból készülnek.
A két győztes termék az Ősök hagyatéka és a Józsi bácsi fűszeres zsírja. Előző egy hagyományos zsír hagymás húsdarabokkal, amely nem tartalmaz sem tartósítószert, sem adalékanyagokat. Ahogy a cég fogalmaz: „Amint kinyitjuk az üveget, már az illat is magával ragadja képzeletünket, és elindul az időutazás.” A második termék a régi disznótorok hangulatát idéző kolbászzsír füstölt kolbászdarabokkal, modern és mégis tradicionális, környezetbarát csomagolásban. A termékek normál és mangalicasertés zsírjából is elérhetőek.
_________________________________________
Fejes Attila – Hagymás alap
A Hagymás alap nevű zöldséges sült hagymakrém olyan magyar specialitás, mely a nemzeti konyha legfontosabb zöldségén, a vöröshagymán alapul. A legtöbb nemzetnek van saját zöldségkrémje, a magyar nép zöldségkrémjének alapja pedig nem lehet más, mint a hagyma.
Fejes Attila zöldséges sült hagymakrémje olyan hiánypótló termék, amelyre a mai magyar konyhának nagy szüksége van. A termék rendkívül sokrétű, a főzés bármely szakaszában hozzáadható az ételhez, csak növényi alapanyagokat tartalmaz, s ezért remekül beleillik a vegetáriánus és vegán étrendbe is. Laktóz-, glutén-, cukor-, ízfokozó- és tartósítószer-mentes.
_________________________________________
Mendula Bakery Kft. – Mendula Granolák
A Mendula Bakery granolái zabpehellyel, olajos magokkal és természetes édesítőkkel ropogósra sütött reggelizőtermékek. Különlegességük, hogy bio-gluténmentes zabpehelyből készülnek, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, vegán- és laktózmentesek, nem tartalmaznak pálmazsírt, finomított fehér cukor helyett almacukorral és almalésűrítménnyel édesítik őket, és mindegyik szelet nagy mennyiségben tartalmaz olajos magvakat. A Mendula Bakery úgy válogatta a granolákhoz hozzáadott aszalt gyümölcsöket, hogy azok hozzáadott cukrot vagy tartósítószert ne tartalmazzanak. A granolák a legjobb minőségű alapanyagokból, kézműves technológiával készülnek.
_________________________________________
Hétvezér-Product Kft. – Kolbász- és szalámikülönlegességek
A Hétvezér-Product Kft. őshonos állatokból (szürkemarha, bivaly, ló, mangalica, szamár, szarvas) készít hagyományos, tradicionális fűszerezésű és érlelésű száraz füstöltárut, szalámit. A cég fő tevékenysége a prémium kategóriás száraz füstöltárugyártás és -forgalmazás. A gyártás a minőséget garantáló gyártóüzemben történik saját receptúrák alapján. A termék leginkább a házi jellegű füstöltárura hasonlít, ám nagyüzemi minőségben és mennyiségben készül, ezért állandó minőség jellemzi, de a biotermékek iránti egyre növekvő kereslet miatt ilyen minősítésű termékeket is készítenek. A versenyen a cég szalámival és két kolbásztermékkel nyert.
_________________________________________
Vagamary Kft. – Hűtött desszertek
A Vagamary egészségtudatos cukrászdában glutén-, laktóz-, tej- és hozzáadott cukortól mentes süteményeket és desszerteket készítenek. A Hungaricool-versenyre a cég egy poharas süteményinnovációval nevezett.
A Vagamary szeletsüteményeket készít üvegben, ezáltal szélesebb körben tudja értékesíteni termékeit. Süteményeik – Somlói tál, Rákóczi tál, Málnás túrópohár, Epres túrópohár – áprilistól négy ízben várják a vásárlókat az Intespar-üzletekben.
__________________________________________
Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. – Pástétomok
A Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. az „Ízek a vadászházból” kézműves vadpástétom-családjával nevezett és került be a Hungaricool nyertesek közé. Receptúráikban kizárólag a hazai erdőkben tervszerű vadászati tevékenység során elejtett vadakból származó és a vadgazdaságok által bevizsgált vadhúst használnak, amit zsiradékkal, zöldségekkel és fűszerekkel egészítenek ki. Pástétomjaik csak természetes anyagok felhasználásával készülnek, semmilyen adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, tartósításuk hőkezeléssel történik.
A Hungaricoolra négy ízvariánssal – erdei gombás szarvaspástétom, csípős-magyaros pástétom, vadas vaddisznópástétom, vaddisznó-rillett – neveztek. A vadhús ökológiai lábnyoma töredéke a tenyésztett állatokénak, így a cég pástétomjai hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és egészségesebb étrendhez.
__________________________________________
Piros Gábor – Füstölt fürjtojás
Piros Gábor füstölt fürjtojásai Galyatetőről származnak. A hely sajátos mikroklímájának köszönhetően télen-nyáron hideg füstöléssel készítik el a füstölt fürjtojásokat. A füstölésnek és az egyedi pácolási eljárásnak köszönhetően a termék tartósítószer, adalékanyag és aromák nélkül is hosszú ideig eltartható. A tojásokat rövid ideig sós vízben főzik, majd 24 órán keresztül pácolják erdélyi sós vízben. Ezután a tojásokat rövid szárítást követően négy órán keresztül bükkfán füstölik, hagyományos hideg füstöléssel, majd üvegekbe helyezik és extra szűz napraforgó olajjal öntik fel őket.
____________________________________________
Anjuna Ice Pops Kft. – Jégkrémek
A verseny győztesei közé az Anjuna három különböző ízű jégkrémmel került be, amelyek kizárólag természetes és magas minőségű összetevőkből, növényi tejekkel készülnek. Az Anjuna minden terméke tej- és gluténmentes.
Az Interspar-üzletekben hamarosan kapható ízek közül a Szicíliai pisztácia 100%-os szicíliai pisztáciapasztával és rizstejes alappal, az Elefántcsontpart kókusz kókusztejjel és valódi kókuszhússal, a Mangó-maracuja pedig alphonso mangó és passiógyümölccsel készül. A jégkrémek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 223 tonna élelmiszerrel segít nehéz sorsú embereknek az idei Adni Öröm! karácsonyi adománygyűjtő akció
Több mint 26 ezer csomag jut nehéz sorsú emberekhez karácsony…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be…
Tovább olvasom >Nagynevű borszakértő a SPAR-nál
A SPAR Magyarország termékpalettáján kiemelt helyet kapnak a hazai pincészetek,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >