Hungaricool-győztesek: gasztronómiai csúcstermékek az Interspar polcain
Alább a Spar által indított és az Agrármarketing Centrum szakmai támogatásával lezajlott Hungaricool termékinnovációs verseny 269 beérkezett pályázatából kiválasztott 10 győztes terméket mutatjuk be.
Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet – Legjava szószok és lekvárok
A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet Szószok és lekvárok kategóriában három termékükkel – Legjava borsos-mentás eperszósz, Legjava hétfűszeres paprikaszósz, Legjava pezsgős őszibaracklekvár – is sikert arattak. A termékek közös jellemzője, hogy homokhátsági gazdák által termelt, kiváló minőségű, kézzel válogatott alapanyagokból készülnek. A gyümölcsöket és zöldségeket hagyományosan magyar vagy éppen ritka és különleges tájakról származó egzotikus fűszerekkel ízesítik. A prémium minőségű kézműves termékek tartósítószer- és adalékanyag-mentesek.
A Homokhátság Szíve Szociális Szövetkezet büszke arra, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében célkitűzéseiket hátrányos helyzetű helyi munkavállalók foglalkoztatásával érik el.
_________________________________________
Shrub Hungary Kft. – SHRUBBIE üdítőitalok
A Shrub Hungary Kft. enyhén szénsavas üdítőitalai újító, 100% természetes, tartósítószer-mentes, rendkívül frissítő és egészséges innivalók. Alapanyagaik tekintetében a Shrubbie-k egyedülállóak a magyar piacon, hiszen gyümölcs- és gyógynövényágyon érlelt, világszínvonalú furmint borecetet és a topáz almaecetet tartalmaznak. A Shrubbie üdítőknek számos, az egészségre jótékony hatásuk van.
A termék jelenleg birs-levendula, meggy-menta, málna-csipkebogyó és kender-gyömbér ízekben érhető el. Az üdítő enyhén szénsavas és csak gyümölcscukrot tartalmaz.
_________________________________________
Prizma-Bautim Kft. – Kenhető zsírok
A Bőközi Legendás márka rég elfeledett receptúrákat porolt le, s felélesztette a hagyományos termékgyártásra jellemző eljárásokat. A termékek teljes egészében mentesek a káros adalékanyagoktól, és kizárólag természetes alapanyagokból készülnek.
A két győztes termék az Ősök hagyatéka és a Józsi bácsi fűszeres zsírja. Előző egy hagyományos zsír hagymás húsdarabokkal, amely nem tartalmaz sem tartósítószert, sem adalékanyagokat. Ahogy a cég fogalmaz: „Amint kinyitjuk az üveget, már az illat is magával ragadja képzeletünket, és elindul az időutazás.” A második termék a régi disznótorok hangulatát idéző kolbászzsír füstölt kolbászdarabokkal, modern és mégis tradicionális, környezetbarát csomagolásban. A termékek normál és mangalicasertés zsírjából is elérhetőek.
_________________________________________
Fejes Attila – Hagymás alap
A Hagymás alap nevű zöldséges sült hagymakrém olyan magyar specialitás, mely a nemzeti konyha legfontosabb zöldségén, a vöröshagymán alapul. A legtöbb nemzetnek van saját zöldségkrémje, a magyar nép zöldségkrémjének alapja pedig nem lehet más, mint a hagyma.
Fejes Attila zöldséges sült hagymakrémje olyan hiánypótló termék, amelyre a mai magyar konyhának nagy szüksége van. A termék rendkívül sokrétű, a főzés bármely szakaszában hozzáadható az ételhez, csak növényi alapanyagokat tartalmaz, s ezért remekül beleillik a vegetáriánus és vegán étrendbe is. Laktóz-, glutén-, cukor-, ízfokozó- és tartósítószer-mentes.
_________________________________________
Mendula Bakery Kft. – Mendula Granolák
A Mendula Bakery granolái zabpehellyel, olajos magokkal és természetes édesítőkkel ropogósra sütött reggelizőtermékek. Különlegességük, hogy bio-gluténmentes zabpehelyből készülnek, így gluténérzékenyek is fogyaszthatják, vegán- és laktózmentesek, nem tartalmaznak pálmazsírt, finomított fehér cukor helyett almacukorral és almalésűrítménnyel édesítik őket, és mindegyik szelet nagy mennyiségben tartalmaz olajos magvakat. A Mendula Bakery úgy válogatta a granolákhoz hozzáadott aszalt gyümölcsöket, hogy azok hozzáadott cukrot vagy tartósítószert ne tartalmazzanak. A granolák a legjobb minőségű alapanyagokból, kézműves technológiával készülnek.
_________________________________________
Hétvezér-Product Kft. – Kolbász- és szalámikülönlegességek
A Hétvezér-Product Kft. őshonos állatokból (szürkemarha, bivaly, ló, mangalica, szamár, szarvas) készít hagyományos, tradicionális fűszerezésű és érlelésű száraz füstöltárut, szalámit. A cég fő tevékenysége a prémium kategóriás száraz füstöltárugyártás és -forgalmazás. A gyártás a minőséget garantáló gyártóüzemben történik saját receptúrák alapján. A termék leginkább a házi jellegű füstöltárura hasonlít, ám nagyüzemi minőségben és mennyiségben készül, ezért állandó minőség jellemzi, de a biotermékek iránti egyre növekvő kereslet miatt ilyen minősítésű termékeket is készítenek. A versenyen a cég szalámival és két kolbásztermékkel nyert.
_________________________________________
Vagamary Kft. – Hűtött desszertek
A Vagamary egészségtudatos cukrászdában glutén-, laktóz-, tej- és hozzáadott cukortól mentes süteményeket és desszerteket készítenek. A Hungaricool-versenyre a cég egy poharas süteményinnovációval nevezett.
A Vagamary szeletsüteményeket készít üvegben, ezáltal szélesebb körben tudja értékesíteni termékeit. Süteményeik – Somlói tál, Rákóczi tál, Málnás túrópohár, Epres túrópohár – áprilistól négy ízben várják a vásárlókat az Intespar-üzletekben.
__________________________________________
Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. – Pástétomok
A Caro Ferina Vadhúsfeldolgozó Kft. az „Ízek a vadászházból” kézműves vadpástétom-családjával nevezett és került be a Hungaricool nyertesek közé. Receptúráikban kizárólag a hazai erdőkben tervszerű vadászati tevékenység során elejtett vadakból származó és a vadgazdaságok által bevizsgált vadhúst használnak, amit zsiradékkal, zöldségekkel és fűszerekkel egészítenek ki. Pástétomjaik csak természetes anyagok felhasználásával készülnek, semmilyen adalékanyagot és tartósítószert nem tartalmaznak, tartósításuk hőkezeléssel történik.
A Hungaricoolra négy ízvariánssal – erdei gombás szarvaspástétom, csípős-magyaros pástétom, vadas vaddisznópástétom, vaddisznó-rillett – neveztek. A vadhús ökológiai lábnyoma töredéke a tenyésztett állatokénak, így a cég pástétomjai hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és egészségesebb étrendhez.
__________________________________________
Piros Gábor – Füstölt fürjtojás
Piros Gábor füstölt fürjtojásai Galyatetőről származnak. A hely sajátos mikroklímájának köszönhetően télen-nyáron hideg füstöléssel készítik el a füstölt fürjtojásokat. A füstölésnek és az egyedi pácolási eljárásnak köszönhetően a termék tartósítószer, adalékanyag és aromák nélkül is hosszú ideig eltartható. A tojásokat rövid ideig sós vízben főzik, majd 24 órán keresztül pácolják erdélyi sós vízben. Ezután a tojásokat rövid szárítást követően négy órán keresztül bükkfán füstölik, hagyományos hideg füstöléssel, majd üvegekbe helyezik és extra szűz napraforgó olajjal öntik fel őket.
____________________________________________
Anjuna Ice Pops Kft. – Jégkrémek
A verseny győztesei közé az Anjuna három különböző ízű jégkrémmel került be, amelyek kizárólag természetes és magas minőségű összetevőkből, növényi tejekkel készülnek. Az Anjuna minden terméke tej- és gluténmentes.
Az Interspar-üzletekben hamarosan kapható ízek közül a Szicíliai pisztácia 100%-os szicíliai pisztáciapasztával és rizstejes alappal, az Elefántcsontpart kókusz kókusztejjel és valódi kókuszhússal, a Mangó-maracuja pedig alphonso mangó és passiógyümölccsel készül. A jégkrémek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
Kapcsolódó cikkeink
Black Friday akciók a legnagyobb hazai láncoknál: Lidl, Tesco, Spar és még sokan mások
A Black Friday láz 2024-ben sem hagyja hidegen a vásárlókat…
Tovább olvasom >Több mint 1,2 milliárdos korszerűsítés a székesfehérvári INTERSPAR hipermarketben
A SPAR folyamatosan arra törekszik, hogy áruházai kényelmes körülményeket biztosítsanak…
Tovább olvasom >Mindenkinek a vásárló a fontos – mindig, mindenhol, mindenkor – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
A Business Days harmadik, szerdai napjának délelőttje az elmúlt másfél…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >