Humusz Szövetség: ezek lehetnek az új visszaváltási rendszer hibái

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 11. 21. 11:10

A jövő év január 1-jétől érvénybe lépő visszaváltási díjas rendszer bevezetése Magyarországon komoly környezetvédelmi előnyökkel jár, ugyanakkor potenciális problémákat is felvet. A Humusz Szövetség kifejti, hogy bár a rendszer hatalmas mennyiségű szeméttől óvja meg a környezetet és ösztönzi az újrahasznosítást, a többutas csomagolóanyagok használatában a kiskereskedőket és a MOHU-t (Hulladékgazdálkodási Operatív Program) ellenérdekeltté teheti, ami hosszú távon ellehetetlenítheti az újratöltést. A Humusz Szövetség szakmai javaslatokat tesz a szabályozás finomítására.

Aggályokat is felvet a rendszer

A magyar kormányzat hosszú előkészületek után döntött a visszaváltási díjas rendszer bevezetéséről, amely 2024. január 1-jétől érvényes lesz. A rendszer értelmében a 0,1–3 liter űrtartalmú egyszer használatos italcsomagolások (PET-palack, alumínium doboz, üveg palackok, kivéve a tej és tejalapú italtermékek csomagolásai) után 50 forintot kell majd fizetni, amit vissza lehet váltani az elhelyezett automata gépekben.

Az új rendszer ösztönzi az újratöltést és az újrahasznosítást, de a Humusz Szövetség szerint számos hátránya van. A visszaváltási rendszer nem támogatja az újrahasználható csomagolóanyagok gyártását és forgalmazását, mivel nem kötelezi a kiskereskedőket az újratölthető palackok visszaváltására alkalmas gépek telepítésére. Emellett a rendszerben nem szerepel kezelési díj az újratölthető palackokért, ami ellenséges környezetet teremthet a kiskereskedők számára, így hosszú távon ellehetetlenülhet az újratöltés.

A Humusz Szövetség által javasolt megoldások közé tartozik az újrahasználható üvegpalackok behozatalának és első forgalomba hozatalának EPR-díjmentessé tétele, valamint kötelezővé tenni a kiskereskedők számára az újratölthető palackok visszaváltására alkalmas gépek telepítését. A szervezet hangsúlyozza, hogy az önkéntes visszaváltási rendszerek működőképességének hosszú távú megőrzése érdekében szabályozó lépésekre van szükség.

Kapcsolódó cikkeink