Hozzájuthatnak pénzükhöz a Pápai Hús beszállítói

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 18. 11:25

A csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. élőállat-beszállítóinak képviselője és a szaktárca vezetője is a megoldás lehetőségéről beszélt a keddi budapesti, a cég beszállítói tartozásainak rendezéséről a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) tartott megbeszélésük után.

papaihus

Konstruktív légkörben zajlott a tárgyalás, úgy tűnik, lesz megoldás arra, hogy a Pápai Hús 1913 Kft. beszállítói pénzükhöz jussanak – mondta Csepregi Kálmán élőállat-beszállító a találkozó után az MTI-nek.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kormany.hu-nak adott nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a VM a sertéstartók és a gazdák pártján áll.

A tárcavezető emlékeztetett: a nehéz helyzetben lévő gazdák segítséget kapnak. Az első lépés egy 280 millió forintos de minimis támogatás volt, amelynek kifizetése várhatóan október végéig megtörténik.

Azok részére pedig, akiknek ezen az összegen felül van követelésük, a tárca megkeresi annak lehetőségét, miként kaphatják meg azt az ellenértéket, ami a beszállított sertések után megilleti őket. “Megtaláljuk a megoldást” – mondta Fazekas Sándor.

Hozzátette: a minisztérium ezt az elképzelést a termelőkkel – sertéstartókkal -, kereskedőkkel egyeztetve tárja a kormány elé.

A 15 családi vállalkozást képviselő Mezőföld 15 termelői csoport vezetője, Csepregi Kálmán a tárgyalás alapján úgy véli, hogy miniszteri segítséggel “megtalálják a megoldást arra, hogy mindenki a pénzéhez jusson”.

Szeptember 6-án nem fogadták el a Pápai Hús 1913 Kft. hitelezői az első csődegyezségi tárgyaláson a tulajdonosnak azt az ajánlatát, hogy tartozásaik 5 százalékát fizessék ki; a hitelezők úgy döntöttek, hogy a tulajdonos dolgozzon ki új ajánlatot.

Akkor a gazdák képviselőjeként Csepregi Kálmán az MTI-nek azt mondta: “nagyon dühösek és csalódottak vagyunk, mivel korábban nem ezt ígérték nekünk”. A pápai húsgyár előtt tartott demonstrációjukon a hitelezők kilátásba helyezték, hogy ha nem érik el céljaikat, traktoros demonstrációt tartanak a fővárosban, s ha kell, Brüsszelhez fordulnak segítségért.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szeptember 6-án jelentette be, hogy az európai uniós támogatási lehetőségek keretében csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt azoknak az előállat-beszállítóknak, amelyeknek lejárt és elismert követeléseik vannak a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben; a beszállítóknak a céggel szemben fennálló követeléseikről nem kell lemondaniuk.

A Pápai Hús 1913 Kft. július elején kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizetni különböző beszállítóit.

A keddi budapesti megbeszélésen részt vett a tárcavezető mellett Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Szűcs Kelemen, a Kisalföld Sertésértékesítő Szövetkezet vezetője, Horváth László mezőgazdasági egyéni vállalkozó, sertéstenyésztő, valamint Csepregi Kálmán, a Mezőföld 15 termelői csoport képviselője. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink