Hozamesés a kereskedelmi ingatlanok piacán

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 20. 12:32

Európában az első osztályú kereskedelmi ingatlanok hozamváltozása fékeződött 2010 negyedik negyedévében, eltérően a korábbi évektől, amikor jelentősen nőttek ezen ingatlanok értékei – derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb jelentéséből.

Az iroda-, kiskereskedelmi és ipari-ingatlanszektorban a hozamok hét vagy még kevesebb bázispontot estek a CBRE európai bérleti díj- és hozamindexe szerint, az első osztályú ingatlanok bérleti díja pedig változatlan maradt 2010 utolsó negyedében. Egyedül az irodapiac tűnt ki a három szektor közül: a legjelentősebb hozameséssel és az év/év alapon számolt legmagasabb bérleti díj-növekedéssel.

“Az elmúlt években az év utolsó negyedében gyakran láttunk jelentős értéknövekedést az első osztályú ingatlanok esetében, ám ez 2010-ben nem így volt. Valójában a hozamváltozás mértéke az elmúlt három negyedév során sokkal alacsonyabb volt, mint 2009 végén és a tavalyi év első hónapjaiban. Még mindig érzékelünk némi elmozdulást az első osztályú ingatlanok piacán Európa-szerte, de a változás nagyon csekély” – kommentálta Richard Holberton, a CBRE európai kutatásért felelős igazgatója az eredményeket.

A kiskereskedelmi ingatlanok esetében is estek a hozamok: a CBRE EU-15-ös kiskereskedelmi hozamindexe 5 bázispontot csökkent és 26 bázisponttal áll alacsonyabban az egy évvel korábbi szintjénél. A vizsgált 50 piacból tizennyolcban lefelé, egyben felfelé mozdult a hozam, a fennmaradó harmincegyben változatlan maradt. Az egyetlen kivétel Athén volt (+25 bázispont, 6,75%-ra), Bukarestben és Oslóban viszont 50-50 bázisponttal 5,5, illetve 10,5 százalékra esett a hozam, Párizsban, Brüsszelben, Budapesten és a londoni City-ben is 25-25 bázispontnyi volt a csökkenés.

Az ipari ingatlanpiac hozamszintje gyakorlatilag változatlan maradt: a CBRE EU-15 ipari-ingatlan hozamindexe csupán 1 bázisponttal csökkent, egy év alatt pedig 21-gyel. A negyvenhét piac közül hétben estek a hozamok, negyvenben nem változtak, és egyben sem nőttek. A legnagyobb hozamesés (25-25 bázispont) Brüsszelben (7%-ra), Prágában (8,5%-ra), Bukarestben (10,25%-ra), Edinburghban (7%-ra) és Glasgowban (7,25%-ra) történt.

Az első osztályú kiskereskedelmi ingatlanok bérleti díja kissé csökkent az elmúlt negyedévben, a CBRE EU-15 irodabérleti díjindexe 1 százalékkal nőtt az év utolsó negyedében, összességében azonban 0,2 százalékkal csökkent 2010 során. A vizsgált ötven piac közül kilencben nőttek a díjak, harmincnyolcban változatlanok maradtak és háromban estek. A legnagyobb csökkenés Edinburghban (-5%, 1641 euró/négyzetméter/év) és Athénben (-4%, 1336 euró/négyzetméter/év) volt, míg Birmingham (+14%, 1888 euró/négyzetméter/év) és Stockholm (+4%, 1336 euró/négyzetméter/év) piaca drágult leginkább.

Az európai ipari ingatlan-piac bérleti díjai minimális változást mutattak a tavalyi év végén: a CBRE első osztályú ipari ingatlan bérleti díjindexe 0,1 százalékkal csökkent, ami egyben az éves változás szintje is. A negyvenhét városból harminckilencben változatlanok maradtak a díjak, négyben csökkentek és négyben emelkedtek. Lisszabon (-7,9%, 42 euró/négyzetméter/év-re) és Dublin (-7,3%, 76 euró/négyzetméter/év-re). A legnagyobb díjnövekedést Isztambulban (+9%, 53 euró/négyzetméter/év) és Helsinkiben (+7,8%, 123 euró/négyzetméter/év) mérték -írja a tozsdeforum.hu.

Kapcsolódó cikkeink