Hotelpiac: Kelet-Európában Isztambul, Moszkva és Varsó a sztár

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 08. 13:20

A hotelszegmens határozottan a fellendülés jeleit mutatja Európában, a Közel-Keleten és Afrikában a Jones Lang LaSalle legfrissebb, Hotelbefektetési piac tanulmánya szerint.

A kedvező piaci feltételek élénkítőleg hatottak a befektetők szállodák iránti érdeklődésére, különösen Nyugat-Európában. A célpiac továbbra is Madrid, Róma, London és Párizs marad, míg Stockholm és Koppenhága a növekvő vállalati befektetésekből profitálhat. A felmérés azt mutatta, hogy a londoni és párizsi piacokon jelentős számú vásárló jut minden eladó projektre, azonban ez a trend gyengül a másodlagos városokban. Ezeken a piacokon a magas és közepesen magas színvonalú hotelek iránt nagy a kereslet, míg a közel-keleti, az észak-afrikai, valamint a kelet-európai térségben a luxuskínálat a népszerű.

Kelet-Európában az előző év októberéhez viszonyítva említésre méltó volt a fellendülés, főleg Isztambul, Moszkva és Varsó teljesített kiemelkedően. Azonban néhány térségbeli országnak még további nehézségekkel kell megküzdenie a jövőben – teszi hozzá a tanulmány.


Benjamin Perez-Ellischewitz, a magyarországi befektetési csapat vezetője hozzátette: „A magyarországi befektetési piacon a hotelek jelentősége elenyésző. Az elmúlt két évben nagyobb budapesti szálloda nem cserélt gazdát, inkább kisebb vidéki hotelt adtak el a tulajdonosaik. Az idén azonban eladták az Inter-Continental szállodát 49 millió euró értékben a Morgan Stanley európai portfóliója részeként, ez valószínűleg 2011 második negyedévének a legmeghatározóbb befektetési tranzakciója lesz. A budapesti szállodák iránti érdeklődés fellendülése tovább javíthatja a befektetési aktivitást ebben a szegmensben is” – idézi a szakembert a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink