Hosszú távú génmegőrzést biztosító új épületet adtak át Tápiószelén

Szerző: STA Dátum: 2024. 07. 10. 10:00

A genetikai erőforrások sokféleségének fenntartása, különös tekintettel a mezőgazdasági és élelmezési célú növényekre fontos élelmiszerbiztonsági és nemzetstratégiai kérdés. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) szerdán átadott új épületében két olyan mélyhűtőkamra telepítése valósult meg, mely megfelelő előkészítést követően 100 évig is képes eltárolni az ott őrzött magmintákat.

Az NBGK működteti az Országos Bázis Tárolót, amely más hazai génbankok magbanki gyűjteményeit őrzi meg biztonsági duplikátumként (Fotó: AM/Vermes Tibor)

Hazánk legnagyobb növényi génbankja, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ részeként több mint 65 éve működik Tápiószelén, s mára a génmegőrzési központok közül a világon az első húsz közé rangsorolják. Itt található az összes hazai növényi genetikai erőforrás 50 %-a, és országban egyedüliként teljeskörű génbanki tevékenységet végez, elsődleges alapfeladata a „génmegőrzés, fajtavédelem”. A csaknem egymilliárd forintból megépült új épület a legmodernebb technológiák alkalmazásával látja el a jövőben feladatait.

Az épületben helyet kapott 1 db átmeneti tároló, 3 db magszárító kamra, és két hűtőtároló is, amelyek ̶ 20 Celsius fokon biztosítják a magok hosszú távú megőrzését

A kamrákban összesen 2440 db láda elhelyezésére nyílik lehetőség, mely az elkövetkező kb. 20 év tárolási feladataira jelent megoldást, valamint segítséget nyújthat a meglévő, felújításra váró kamrákban megőrzött minták logisztikai problémáira. Ezeken kívül az épületben helyet kapott az életképességi laboratórium, a génbanki adminisztrációt ellátó kollégák irodái, valamint a szakmai munkát segítő helyiségek.

Az NBGK nem csak saját maggyűjteményét tárolja, hanem országos koordinációt lát el növényi génmegőrzés területén

Az NBGK működteti az Országos Bázis Tárolót, amely más hazai génbankok magbanki gyűjteményeit őrzi meg biztonsági duplikátumként. Az új génbank biztosítja a jövő nemzedékei számára a hazai GMO-mentes mezőgazdaság alapjául szolgáló, az elmúlt több ezer évben a Kárpát-medencében kialakult növényi genetikai erőforrásokat, ezzel segítve a hazai élelmezésbiztonság megalapozását. A növényi genetikai erőforrások sokféleségének fenntartása, különös tekintettel a mezőgazdasági és élelmezési célú növényekre, világméretű problémává vált az utóbbi időben. Magyarország Alaptörvénye külön rendelkezik a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek védelméről, melyek a nemzet közös örökségét képezik. Fenntartásuk és a jövő nemzedékek számára való megőrzésük nemcsak az állam, mindenki kötelessége.

AM

Kapcsolódó cikkeink