Hosszú idő után újra nőtt a külkereskedelem forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 04. 00:03

Tavaly novemberben 13 hónapos csökkenést követően újra növekedett a külkereskedelmi forgalom. Az export 2,7, az import 1,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest – jelentette a KSH.

2009. január-novemberben az export csökkenése így is 13,4, az importé 19,2 százalék volt.
Novemberig 4194 millió eurós többlet keletkezett a külkereskedelmi mérlegben.
A forintban mért árszínvonal az exportban 3, az importban 2 százalékkal emelkedett 2009 első 11 hónapjában, így a cserearány 1 százalékkal javult. Az export háromötödét, az import közel felét adó gépek és szállítóeszközök exportvolumene a január–novemberi időszakban 16, az importé 21 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a közúti járművek exportja közel kétharmadára, importja pedig a felére esett vissza, viszont novemberben a kivitel az előző év alacsony bázisától alig egytizedével maradt el. A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 10, illetve 17 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Az energiahordozók importvolumene egyötödével, míg az árszint 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene a vizsgált időszak egészében alig változott, az importvolumen 7 százalékkal esett vissza. Az EU-ba irányuló kivitel és az onnan érkező behozatal volumene 12, illetve 20 százalékkal volt kisebb, mint a bázisidőszakban.
Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza meglepetésként értékeli, hogy a várakozásokat egy hónappal megelőzve, már novemberben pozitívak lettek a volumenindexek. Ennek fényében decemberre még dinamikusabb növekedést vár és 2010 első felében 10 százalék fölé mehetnek az indexek – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink