Hosszú grillszezonra készülnek a húsosok

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húspiaci tendenciáit. A KSH és az AKI piaci és árinformációs rendszer (PÁIR) adatai-ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni. A legfrissebb közleményükben megállapítják, hogy Magyarország élőmarha-kivitele az előző években folyamatosan bővült, ez a tendencia 2007-ben is folytatódott, ugyanakkor ennek üteme lassult. Az állomány növekedése 2007. január–november között – az előző évhez képest – az élő marha kivitelének tízszázalékos bővülését eredményezte. Az élő marha exportjából származó bevétel ugyanakkor forintban számolva csak három százalékkal nőtt az alacsonyabb áraknak köszönhetően. Az élő szarvasmarha legnagyobb felvevőpiaca 30 százalékos részesedéssel Görögország volt, de jelentősek voltak az ausztriai, horvát- és olaszországi szállítások is.
Az EU marhapiaca jelenleg stabil. Az év eddig eltelt időszakában az árak általában magasabbak voltak, mint 2007-ben.
A vágócsirke termelői ára a tavalyi tartós emelkedés után, 2008 első heteiben stabilizálódott, néhány országban (így Magyarországon, Lengyelországban) enyhén csökkent is. Az egész csirke uniós átlagára az elmúlt hetekben erőteljesen csökkent, de még mindig közel 10 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Egyes források szerint – állítja az AKI elemzése – az idei korai húsvét hatására az árcsökkenés megállhat. Más források – a korábbiaknál enyhébb tél után – a grillszezon viszonylag korai kezdetére számítanak, aminek szintén lehet árnövelő hatása a növekvő kereslet miatt.
Az uniós átlagár visszaesésének oka, hogy 2008 első heteiben a tagállamok többségében stagnált vagy valamelyest csökkent az egész csirke feldolgozói értékesítési ára, elsősorban az év eleji visszafogottabb fogyasztói kereslet hatására.
A legnagyobb termelők közül Lengyelországban és Spanyolországban 2007 második felében nem emelkedett az egész csirke ára, bár így is átlagosan 30 százalékkal, illetve 12 százalékkal magasabb volt az előző évi áraknál. Ennek hátterében a források szerint exportértékesítési problémák állnak.

A vágósertés vágóhídi belépési ára* az Európai Unió országaiban (E minőségi kategória, Ft/kg hasított hideg súly**)
Országok 2007. 2008. 2008. 8. hét/ 2008. 8. hét/
7. hét 8. hét 7. hét 8. hét 2007. 8. hét % 2008. 7. hét%
Belgium 320 318 330 350 109,96 106,10
Bulgária 453 451 467 469 104,00 100,41
Csehország 312 310 345 350 113,04 101,43
Dánia 295 293 282 302 102,85 107,07
Németország 343 341 374 383 112,09 102,39
Észtország 350 345 382 387 111,97 101,29
Görögország 394 374 423 425 113,61 100,41
Spanyolország 345 352 354 372 105,60 105,09
Franciaország 296 305 321 328 107,49 102,06
Írország 336 336 344 346 103,00 100,54
Olaszország 359 350 411 387 110,65 94,34
Ciprus 459 457 382 383 83,90 100,41
Lettország 371 360 401 387 107,28 96,50
Litvánia 338 340 341 358 105,26 105,03
Luxemburg 346 342 374 375 109,85 100,41
Magyarország 327 327 349 348 106,43 99,96
Málta 412 410 392 393 95,94 100,41
Hollandia 303 301 330 339 112,37 102,76
Ausztria 337 336 363 378 112,76 104,16
Lengyelország 294 291 321 332 114,15 103,40
Portugália 365 368 377 391 106,33 103,92
Románia 374 369 387 386 104,66 99,79
Szlovénia 326 329 348 357 108,60 102,66
Szlovákia 321 319 360 357 111,94 99,21
Finnország 347 344 398 399 115,86 100,22
Svédország 353 348 364 375 107,88 103,27
Anglia 384 380 380 377 99,30 99,24
EU 330 330 349 358 108,54 102,51
* Az ár tartalmazza a szállítási költséget is. Forrás: EU Bizottság, AKI
** Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán.

Kapcsolódó cikkeink