Horgászszövetségi elnök: kiváló a magyar hal minősége
Kiváló a Magyarországon termelt, kifogható és elfogyasztható halak minősége a sajtóban sugalmazott álláspontoktól eltérően – közölte Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke az MTI-vel.
A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a sajtóban több cikk címe tévesen azt sugallta, hogy Magyarország természetes vizeinek minősége nem megfelelő, és az ott nevelt halak húsa növényvédő szereket és gyógyszermaradványokat tartalmaz.
Kiemelte, hogy a Szent István Egyetem (SZIE) által megrendelt HappyFish projekt keretében végzett vizsgálatot a laboratorium.hu jelentette meg. A projekt célja a minőségi halhús kritériumainak leírása, a halhús minőségét befolyásoló anyagok meghatározása volt tótól az asztalig. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy szermaradvány a vizekben, a halak húsában csak elenyésző mennyiségben található, és bár nincs határérték meghatározva a halakra, a nem vízi állatoknál kimutatható szermaradványok egészségügyi határértékét nem éri el.
Szűcs Lajos szerint a SZIE a kutatással arra próbált rávilágítani, hogy előnyös lenne egy olyan határérték-táblázat elkészítése, amely alapján megállapítható lenne, hogy bizonyos mennyiségű szermaradvány a halakban tényleg ártalmas-e az egészségre.
Megjegyezte, hogy más, nem vízi állatokban kimutatható szermaradványok nagysága akár tízszeres is lehet, és még az sincs egészségi határértéket elérő nagyságrendben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >