Honnan származik a hús?
Április elsejétől pontosabb adatokat kell feltüntetni a csomagolt friss, hűtött és fagyasztott húsokon az Európai Unióban. A származásnál a legtöbb esetben konkrétan meg kell jelölni, hogy az állatokat mely országban nevelték fel és vágták le. A szabályozás csak a csomagolt húsokra vonatkozik, de a tagállamok saját hatáskörben a nem csomagoltakra is bevezethetik. A változtatás az unióba érkező importhúsokra is érvényes.
Az új követelmények a sertés-, a baromfi-, a birka- és a kecskehúsokat érintik, mivel a marhahúsra már korábban életbe léptek hasonló szabályok. Nem terjednek ki viszont a feldolgozott hústermékekre, például a pácolt sonkára vagy a fagyasztott húsos pitére.
Ha egy csomagoláson belül többféle hús is van, a címkén tételesen fel kell tüntetni a különböző származási, nevelési és levágási országokat. Ez alól kivételt képeznek például a különböző kolbászok.
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Parlament új, szigorúbb meghatározást fogadott el a hús definíciójára
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Mesterséges hús: forradalmi újítás vagy bizonytalan jövő?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Exportbajnok innovációval a cukorpiaci kanyarban – budapesti iparági kerekasztal az édességgyártók versenyképességéről
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Elindult a METRO Jóízű Magyarország kezdeményezése
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Hogyan tároljuk a tojást? – Hasznos tanácsok a Nébih-től
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >