Hömpölyög az olasz bor – Óvatosan az importtal, mert cukrozhatják

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 01. 11:50

Vonják vissza a polcokról, illetve saját hatáskörben zárolják a hazai borászatok olasz eredetű borkészleteiket – hívja fel tagjai figyelmét a magyar ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A szervezet ugyanis a közelmúltban olasz sajtóforrásokból úgy értesült, hogy az ottani hatóságok jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak az egyik legnagyobb olasz borászat ellen és zárolták a cég készleteit is. (Az eredeti információ itt olvasható  http://www.consumatrici.it/20/06/2015/cibo/vino-e-bevande/00023112/vino-allo-zucchero-dalla-cantina-brusa-di-dozza-30-milioni-di-sequestro)

vorosbor

A Kossuth Rádió szerdai információja szerint nemrég olasz sajtóforrásokból a HNT arról értesült, hogy az olasz Cantine Brusa nevű borászat készleteit az olasz hatóságok zárolták és jövedéki törvénysértés miatt eljárást indítottak a vállalat ellen. A további értesülések és intézkedések megismerése érdekében a nemzeti tanács felvette a kapcsolatot az olasz társszervezetekkel. A HNT közleményében felhívta tagjai figyelmét, hogy amennyiben olasz eredetű, különösen az érintett cégtől származó termékekkel rendelkeznek, saját érdekeik védelmében e készleteket zárolják, a már kiszállítottakat pedig vonják vissza a polcokról. Ezért is javasolják, hogy a hazai borászatok vegyék fel a magyar hatóságokkal a kapcsolatot, hogy az esetleges, nem önhibájukból fakadó törvénysértéseket elkerülhessék.

A nemzeti tanács az olasz importborokkal kapcsolatos aggályokat a Földművelésügyi Minisztériumnak és a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatalnak (Nébih) is jelezte. Egyúttal felkérte az illetékes hatóságokat, hogy a betárolt, vagy már forgalomba került tételeknél egyaránt kiemelten ellenőrizzék az olasz eredetű borokat.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb összegzése szerint Magyarország borimportja a 2015. január-március időszakban megfeleződött az egy évvel korábbihoz képest. Az import 81 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A lédig borok csaknem teljes mennyisége (97 százalék) Olaszországból érkezett hazánkba. A palackos borok 51 százaléka Németországból származott, ugyanakkor nagyobb mennyiséget vásároltak Olaszországból (+24 százalék) és Spanyolországból (+12 százalék). A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke 23 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. Ezen belül a palackos borok importjának értéke 32 százalékkal emelkedett, a lédig boroké a felére esett az egy évvel korábbihoz képest.

Magyarország pezsgőexportja mennyiségben két százalékkal csökkent, ugyanakkor az értéke három százalékkal emelkedett 2015 első három hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. A legtöbb pezsgőt Észtországba (30 százalék) és Svédországba (22 százalék) szállítottuk. Az import mennyisége tíz százalékkal, értéke 19 százalékkal esett a megfigyelt időszakban. Pezsgőbehozatalunknak 91 százaléka Olaszországból, hat százaléka Németországból származott. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink