Hollandiában most már olcsóbbak a növényi alapú húshelyettesítők a húsoknál
Egy új kutatás szerint a növényi alapú húshelyettesítők mostanra olcsóbbak lettek Hollandiában „hagyományos” társaiknál.

56 eurocenttel olcsóbb a növényi alapú „hús”
A Questionmark nevű kutatócég által a ProVeg International holland szervezetének megbízásából készített vizsgálat alapján az adatok arra mutatnak rá, hogy az infláció és az alapanyagárak emelkedése következtében a hús ára az egekbe szökött a növényi alapú húshelyettesítők árához képest. A kutatás során, először idén februárban szisztematikusan feltérképezték az állati és a növényi alapú termékek közötti árkülönbözetet. Aztán ugyanezeket a különbségeket újra megnézték júniusban is, és arra a megállapításra jutottak, hogy nagyon sok változás történt, beleértve a következő, árakkal kapcsolatos fejleményeket:
- 2022 februárjában a növényi alapú burgerek kilónként átlagosan 56 eurocenttel voltak drágábbak az állati eredetű burgereknél. Most kilónként 78 centtel olcsóbb a növényi változat.
- Februárban a növényi alapú csirkehús helyettesítők kilónként átlagosan 1,16 euróval voltak drágábbak hagyományos társuknál. Most kilónként 37 centtel kell kevesebbet fizetni értük, mint az állati eredetű megfelelőikért.
- Szintén februárban a növényi alapú vagdalthús helyettesítő termék kilónként 29 centtel volt drágább, mint a hús, most pedig kilónként 1,36 euróval olcsóbb.
A kutatók 36 különböző terméket vizsgáltak meg, minden esetben a legolcsóbb hústerméket hasonlítva össze a legolcsóbb, azonos kiszerelési mennyiségű, növényi alapú megfelelőjével. Persze az egyes szupermarketek és termékek között nagyon nagy különbségek lehetnek, mivel az egyes növényi alapú termékek eltérő célpiacra készülhetnek és ezért van köztük olyan, ami továbbra is magasabb áron kerül forgalomba. Az eredmények ugyanakkor azt mutatják, hogy összességében az árparitás elérésének trendje a jellemző.
A ProVeg szerint az infláció, a magasabb alapanyagköltségek és a húselőállításban eleve meglévő hatékonysághiány okozza a folyamatot. Február és június között, a vizsgált termékek árának alakulása alapján a hús ára 21 %-ot emelkedett, míg a növényi alapú helyettesítők csak 2 %-kal lettek drágábbak. A kutatás arra is rámutatott, hogy a diszkontláncok, az Aldi és a Lidl kínálta a legnagyobb árelőnyt azoknak a vásárlóknak, akik a húst növényi húshelyettesítőkre cserélték, kilónként nem kevesebb, mint 6 euró megtakarítást lehetővé téve.
Pablo Moleman, a ProVeg holland szervezetének képviseletében rámutatott, hogy a hús mindig is hatalmas mennyiségű alapanyag felhasználását igénylő termék volt. Egy kilogramm hús előállításához mintegy 10 kilogramm gabona felhasználására van szükség. Amikor ez utóbbi szűkösen áll rendelkezésre, akkor ennek az árát bizony meg kell fizetni. A nagy alapanyagigény miatt pedig a hús sokkal érzékenyebben reagál a világpiac zavaraira, mint a növényi alapú helyettesítő termékek. Hatékonyság terén ez utóbbiak egyértelműen megelőzik a hagyományos hústermékeket, és most ezt látjuk visszaköszönni a fogyasztói árakban.
Forrás: vegconomist.com
Kapcsolódó cikkeink
Nemzetközi árajánlati rendszer – átláthatóbb rendezvényszervezési piac
Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a rendezvénypiac számára.…
Tovább olvasom >A MAVEG meghívására újra hazánkba jön Melanie Joy
Újfent Magyarországra látogat az egyik legismertebb vegán aktivista, a Harvard…
Tovább olvasom >Újévi fogadalmak: két hónapnyi lendület
A foodora tapasztalatai azt mutatják, hogy az év eleji ételrendelésekre…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >