Triplázott a krumpli ára az Egyesült Királyságban
Szomorú lesz ez az év azoknak, akik szeretik a krumplit, a nyári hőhullám és a szárazság ugyanis annyira rontotta a termést, hogy az árak megtriplázódtak az Egyesült Királyságban augusztusra az egy évvel ezelőtti szinthez képest – írja a Bloomberg nyomán a portfolio.hu.
Az Egyesült Királyságban a friss burgonya ára tonnánként 300 font volt a múlt hónapban, ez 1950 óta a harmadik legmagasabb érték. Közben a burgonya határidős árfolyama áprilisi szállítással megduplázódott idén.
Európában nagy verseny várható idén a készletekért. Az egy főre eső krumplifogyasztás Fehéroroszországban a legmagasabb a világon, Ukrajna pedig a második a ranglistán. De a top 10-ben van Montenegro, Lettország, Lengyelország és az Egyesült Királyság is.
Harcolni fogunk a krumpliért Európában – jósolja a brit Halsütők Nemzeti Szövetsége.
Az észak-európai termelők arra figyelmeztetnek, hogy a terményhozamok csökkenhetnek, a nagyobb krumplikból, amelyek alkalmasak hasábburgonya termesztésére, hiány lehet. (portfolio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Hamarosan búcsút inthetünk a juharszirupnak?
Kanada jelentős juharszirup-tartalékának hirtelen csökkenése aggodalomra ad okot: a Québecben…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: nem múlt el a fagyveszély
Bár a hét további részében enyhébb éjszakák várhatók, a fagyveszély…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a jövő héten is van esély egy hideghullámra, éjszakai fagyokra
A múlt heti hideghullámot komolyabb fagy nélkül átvészelte a fejlődésben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hét trend, amely 2024-ben az in-store marketingre és a kereskedelmi dizájnra hatással lesz
A fogyasztók figyelmének megragadása és megtartása évről évre egyre nehezebbnek tűnik.…
Tovább olvasom >2024 a kihívások éve a dohányipar és dohány-kiskereskedelem számára
A gazdasági nehézségek ellenére várhatóan növekedett a dohány-kiskereskedelem éves árbevétele…
Tovább olvasom >Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >