Triplázott a krumpli ára az Egyesült Királyságban
Szomorú lesz ez az év azoknak, akik szeretik a krumplit, a nyári hőhullám és a szárazság ugyanis annyira rontotta a termést, hogy az árak megtriplázódtak az Egyesült Királyságban augusztusra az egy évvel ezelőtti szinthez képest – írja a Bloomberg nyomán a portfolio.hu.
Az Egyesült Királyságban a friss burgonya ára tonnánként 300 font volt a múlt hónapban, ez 1950 óta a harmadik legmagasabb érték. Közben a burgonya határidős árfolyama áprilisi szállítással megduplázódott idén.
Európában nagy verseny várható idén a készletekért. Az egy főre eső krumplifogyasztás Fehéroroszországban a legmagasabb a világon, Ukrajna pedig a második a ranglistán. De a top 10-ben van Montenegro, Lettország, Lengyelország és az Egyesült Királyság is.
Harcolni fogunk a krumpliért Európában – jósolja a brit Halsütők Nemzeti Szövetsége.
Az észak-európai termelők arra figyelmeztetnek, hogy a terményhozamok csökkenhetnek, a nagyobb krumplikból, amelyek alkalmasak hasábburgonya termesztésére, hiány lehet. (portfolio.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Javuló tendencia a burgonya hazai mennyiségében: az ára kivételesen csökkent az elmúlt évben
A burgonya egy jól ismert és közkedvelt növény, nemcsak a…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: tovább töltődnek a talajok
A talajok felső fél méteres rétege csaknem országszerte sok nedvességet…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: csaknem országszerte kellően átnedvesedett a talaj
A múlt heti kiadós csapadék csaknem országszerte kellően átnedvesítette a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >