Hogyan tovább? – Nenad Pacek, Noszek Péter, Keleti Arthur, Gazsi Zsoltán, Jaksity György szerint

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 21. 19:01

FMCG-piaci exkluzív eseményt szervezett a Trade magazin vállalati döntéshozóknak idén május 30-án. A minden évben hagyományosan megrendezett félnapos Business Meetup&Dinner szakmai program idén is a gazdaság aktualitásairól szólt. A mostani rövid összefoglalót a Trade magazin 2024/8-9. számában hosszabb beszámoló követi majd.

Hermann Zsuzsanna

Az eseménynek a Hungexpo adott otthont, moderátora Krizsó Szilvia volt. A megnyitóban Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője hangsúlyozta, hogy az alkalom ismét a szeptemberi ötnapos Business Days konferencia 0. napjának is felfogható, hiszen az itt elhangzó makrogazdasági áttekintőt ott folytatják majd a hazai piacra vonatkozóan a résztvevők. 

 

 

 

 

 

Nenad Pacek

Az előadások sorát Nenad Pacek, a Global Success Advisors és az EMEA Business Group alapítója és elnöke „Makrogazdasági elemzés a globális piacokról” című expozéja indította. A tavalyihoz képest pozitívabb kilátásokról számolt be a globális gazdaság terén, megemlítve a termelői és beszállítói árak csökkenését Európában és globális szinten. Kifejtette, hogy az infláció jelentős mértékben mérséklődött világszerte, ami lehetőséget ad a központi bankoknak a kamatcsökkentésre. Meglátása szerint a következő években stabilizálódik a helyzet, de számos geopolitikai kockázatot is felvázolt, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a gazdasági növekedést. A prezentáció összességében egy óvatosan optimista képet festett a jövőbeli gazdasági helyzetről, emlékeztetve a kockázatkezelés szerepére a globális kereskedelemben és a gazdaságpolitikában.

Noszek Péter Krizsó Szilviával

Az előadást követően Noszek Péterrel, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatójával Krizsó Szilvia folytatott párbeszédet. A világ első számú élelmiszeripari cégének hazai vezetője a versenyképesség fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a globális gazdasági helyzet, az inflációs nyomások és a termelői árak változásai milyen kihívásokat és lehetőségeket teremtenek egy vállalat és az egész FMCG szektor számára. Beszélgettek arról is, hogy a siker elérése érdekében elengedhetetlen a folyamatos innováció és a piaci igényekhez való alkalmazkodás, valamint a hosszú távú tervezés és stratégiai gondolkodás. Kitértek a vállalati beruházásokra és a gyártási folyamatok hatékonyságára, valamint a hazai és nemzetközi piaci dinamikákra is. Az általános piaci helyzetelemzés mellett Noszek Péter arról is beszélt, hogy a Nestlé hogyan készül fel a jövő kihívásaira itthon és a más országokban, beleértve a munkaerőpiac változásait és az új technológiák integrálását.

Keleti Arthur

Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató és az Informatikai Biztonság Napjának (ITBN) alapítója a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság jövőbeli kihívásait vette számba. Elemzése főként a mesterséges intelligencia fejlődéséből eredő új biztonsági fenyegetésekre összpontosított, hangsúlyozva a proaktív biztonsági intézkedések és stratégiák alkalmazásának előnyeit. Megjegyezte, hogy a technológiai előrehaladás új kihívásokat vet fel, amelyek kezeléséhez strukturált, tudatos hozzáállás szükséges, nem pedig irracionális félelem vagy pánik. Példákkal szemléltette, hogyan lehet hatékonyan kezelni ezeket a kiberbiztonsági fenyegetéseket. Szónoklata a mesterséges intelligencia emberi interakciókkal való integrációjának jövőbeli lehetőségeire is kiterjedt, figyelmeztetve a kockázatokra és a lehetőségekre egyaránt.

Gazsi Zoltán

Gazsi Zoltán, az Eisberg ügyvezető igazgatója „A vállalatvezetői lélek – Emberszemlélet” címmel az emberközpontú vezetés és a vállalatvezetői döntéshozatal pszichológiai aspektusairól ejtett szót. Rávilágított a technológiai fejlődés és a globális felmelegedés okozta kihívásokra, és a résztvevők megtudhatták azt is, hogy ezek kezeléséhez nem csak technológiai adaptációkra, hanem az emberekkel való megfelelő bánásmódra és a munkahelyi pszichológiai biztonság fenntartására is szükség van. Kiemelte, hogy a jövő vezetőinek empatikusnak és alkalmazkodóképesnek kell lenniük. Személyes példákkal és gyakorlati tanácsokkal illusztrálta, hogyan lehet sikeresen navigálni a modern üzleti világ kihívásai között, és hangsúlyozta az emberi kapcsolatok kulcsszerepét a boldogság és a munkahelyi hatékonyság szempontjából.

Jaksity Görgy Krizsó Szilviával

A program zárásaként Jaksity György, a Concorde elnöke a gazdaságpolitikai irányok aktualitásairól beszélgetett Krizsó Szilviával. Górcső alá vette a jelenlegi gazdasági helyzetet, egyúttal nyomatékosította az egészségbe való befektetés fontosságát mind egyéni, mind vállalati szinten. Ismertette azokat a stratégiai lépéseket, amelyeket a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a gazdaság stabilizálásának és növekedésének előmozdítása érdekében. Az előadás betekintést nyújtott a várható gazdasági változásokba, segítve ezzel a résztvevőket a gazdasági folyamatok megértésében. A beszélgetés végén Jaksity György kitért a technológiai innovációkra és azok gazdaságra gyakorolt hatásaira is, mint mondta, az új technológiák alkalmazása alapvetően formálhatja át a jövő gazdasági struktúráit.

Kapcsolódó cikkeink