Hogyan töltik az olajbogyót?

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 17. 10:11

Vannak ugyan olyan különleges minőségű, szardellával, füstölt lazaccal, manduladarabokkal vagy más olajos magvakkal töltött olajbogyó-készítmények is, amelyekhez a bogyóba kézzel dugják a tölteléket, de az összejövetelek kedvelt koktélkísérőjét, az ipari méretekben előállított terméket ma már gépek magozzák és töltik. Az olajbogyókat lyukacsos szállítószalagon sorokba rendezik, ahol a magokat fogorvosi fúróhoz hasonló szerszám távolítja el. A magokat később megőrlik, és állati takarmánynak vagy gyenge minőségű olajnak dogozzák fel. Az olajbogyótöltő gépek percenként 1800 szemet képesek feldolgozni. A kézi töltést végző munkások percenként általában 15-20 darabot készítenek el – meglehetősen alacsony bérért.

Az olajbogyó fő termőterületei a Földközi-tenger vidékén, Peruban, Chilében, Kaliforniában és a kanadai Brit Kolumbiában találhatóak.

A töltéshez szilárdabb húsuk miatt általában a még éretlen, zöld bogyókat használják. A töltés előtt az olajbogyókat nátriumhidroxid (marólúg) oldatában áztatják, ami enyhíti keserű ízüket. Ezt vizes mosás követi, majd a bogyókat tejsavat tartalmazó sós lében erjesztik. Ennek köszönhető a jellegzetes íz és állag.

Hogyan toltik az olajbogyot 1

Hogyan toltik az olajbogyot 2

Hogyan toltik az olajbogyot 3

Kapcsolódó cikkeink