Hogyan töltik az olajbogyót?
Vannak ugyan olyan különleges minőségű, szardellával, füstölt lazaccal, manduladarabokkal vagy más olajos magvakkal töltött olajbogyó-készítmények is, amelyekhez a bogyóba kézzel dugják a tölteléket, de az összejövetelek kedvelt koktélkísérőjét, az ipari méretekben előállított terméket ma már gépek magozzák és töltik. Az olajbogyókat lyukacsos szállítószalagon sorokba rendezik, ahol a magokat fogorvosi fúróhoz hasonló szerszám távolítja el. A magokat később megőrlik, és állati takarmánynak vagy gyenge minőségű olajnak dogozzák fel. Az olajbogyótöltő gépek percenként 1800 szemet képesek feldolgozni. A kézi töltést végző munkások percenként általában 15-20 darabot készítenek el – meglehetősen alacsony bérért.
Az olajbogyó fő termőterületei a Földközi-tenger vidékén, Peruban, Chilében, Kaliforniában és a kanadai Brit Kolumbiában találhatóak.
A töltéshez szilárdabb húsuk miatt általában a még éretlen, zöld bogyókat használják. A töltés előtt az olajbogyókat nátriumhidroxid (marólúg) oldatában áztatják, ami enyhíti keserű ízüket. Ezt vizes mosás követi, majd a bogyókat tejsavat tartalmazó sós lében erjesztik. Ennek köszönhető a jellegzetes íz és állag.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >